"Återvunnen" plast dumpas i Asien

En arbetare i delstaten Jammu och Kashmir i Indien sorterar använda plastflaskor som ska skickas vidare till en återvinningsanläggning.
En arbetare i delstaten Jammu och Kashmir i Indien sorterar använda plastflaskor som ska skickas vidare till en återvinningsanläggning. Foto: Channi Anand/AP/TT

Sedan Kina i fjol slutade ta emot utländskt plastavfall har skräpet i stället översvämmat flera sydostasiatiska länder. Stora delar av plasten dumpas eller bränns i stället för att återvinnas, larmar miljöorganisationer.

Under strecket
Mattias Mächs / TT
Publicerad
Plastavfall som sorterats och ska processas i delstaten Massachusetts i USA.

Plastavfall som sorterats och ska processas i delstaten Massachusetts i USA.

Foto: Charles Krupa/AP/TT
Annons

Under många år var Kina världens största importör av plastavfall, varav huvuddelen återvanns och användes i nya produkter. När landet i början av 2018 plötsligt ströp importen motiverade man det med miljöskäl – plasten bidrog till Kinas stora problem med föroreningar.

Problemen har nu flyttat och antagit värre skepnad i andra asiatiska länder, dit de rika ländernas skräp skeppas i stället, konstaterar miljöorganisationerna Greenpeace och Gaia. I en ny rapport har de kartlagt strömmarna mellan de största exportörerna och importörerna av sorterat plastavfall före och efter Kinas beslut.

Annons
Annons
Annons