Annons

Återvinning står först i strategin

Politiskt stöd gör det mer lönsamt att leta metaller i jordskorpan än från byggnader och utgångna produkter, skriver författarna.
Politiskt stöd gör det mer lönsamt att leta metaller i jordskorpan än från byggnader och utgångna produkter, skriver författarna. Foto: KRISTER LARSSON/TT
Under strecket
Publicerad

Gruv- och mineralnäringen har byggt Sverige under århundraden. Den svenska industrialismen gick hand i hand med vår export och förädling av järnmalm. Också i framtiden kommer gruv- och mineralnäringen att vara viktig för Sverige och jobben runt om i landet. Inte minst för den gröna omställningen krävs sällsynta jordartsmetaller för allt mellan vindkraftverk, avancerad elektronik och elhybridbilar.

**I takt med **att mer malm och mineral bryts ökar också möjligheterna till återvinning. Det är, precis som de sju debattörerna skriver (24/6), viktigt och bra. Det är också anledningen till varför den allra första punkten i Sveriges mineralstrategi är ett uppdrag att kartlägga utvinnings- och återvinningspotentialen av metaller. Därför är det anmärkningsvärt att debattörerna menar att det inte finns ”ett spår av återvinning” i mineralstrategin. Kartläggningsuppdraget som Sveriges geologiska undersökning och Naturvårdsverket genomför återrapporteras till regeringen den 15 december i år.

Annons
Annons
Annons