X
Annons
X

Återvändande syrier en pr-seger för al-Assad

Faror, fattigdom och ett sargat land. Framtiden är oviss för de syriska flyktingar som återvänder till hemlandet i takt med att inbördeskriget går in i en mer lågintensiv fas och grannländerna ökar pressen på syrierna.

För diktatorn Bashar al-Assad är återtåget en pr-seger.

Av TT

En majoritet av de 5,6 miljoner syrier som tvingats på flykt vill gärna återvända – men många bedömer att det är för osäkert. Den slutsatsen drar FN efter att ha intervjuat grupper av syriska flyktingar i utlandet.

Det utdragna inbördeskriget i Syrien har nu gått in i en något lugnare fas. Omkring 100 000 syrier har redan vänt tillbaka, och fler väntas följa efter. FN:s flyktingorgan UNHCR varnar dock för att vända hem, eftersom läget i landet ännu är mycket farligt – trots löften från Damaskus och Moskva om säkerhet för dem som återvänder.

Syriska flyktingfamiljer har samlats i en buss för att resa till tillbaka till Syrien från Libanon som en del i en grupp av tusen flyktingar som fått tillstånd av den syriska regeringen att återvända. Bilden är från 28 juli 2018.

Foto: Bilal Hussein/AP/TT Bild 1 av 2

I den libanesiska gränsstaden Arsal förbereder sig ett dussintal syriska flyktingar för att korsa gränsen in i sitt hemland. Bilden är från 28 juni 2018.

Foto: Bilal Hussein/AP/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X