Annons

”Återinför plikt att anmäla vid självmord”

Barbro Hejdenberg Ronsten, Riksförbundet för social och mental hälsa, och Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige.
Barbro Hejdenberg Ronsten, Riksförbundet för social och mental hälsa, och Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sverige. Foto: Anna Langseth, Linnea Bengtsson

Det är dags att återinföra vårdens anmälningsplikt vid självmord och dessutom utöka den till att innefatta även socialtjänsten, skriver Barbro Hejdenberg Ronsten och Elisabeth Wallenius på suicidpreventiva dagen 10 september.

Under strecket
Publicerad

Livet kan kännas hemskt. Så outhärdligt hopplöst att man inte längre vill leva. Det vittnar flera av våra medlemmar om, och flera har också gjort självmordsförsök, men lyckats överleva. I dag är de nöjda med livet och skulle aldrig göra om samma sak igen.

Och deras berättelser är inte unika. De flesta människor som överlever, utan att få stora skador, vill faktiskt leva vidare. Därför bör självmord alltid ses som en olycka, en situation där påfrestningarna i livet blir för tunga för individen att bemästra dem i stunden. Det är också ett misslyckande från samhällets sida, för att vi inte såg och agerade i tid och gav stöd när personen var i störst behov av det. Kanske för att vi saknade kunskapen – en kunskap som vi i samhället måste förbättra och hela tiden utveckla.

Annons
Annons
Annons