Annons

Dick Harrison:Återigen – var är de fällande bevisen?

Olof Palme 1927–1986
Olof Palme 1927–1986 Foto: Rue des Archives/IBL

”Skandiamannen” är den senaste personen som pekas ut i spaningarna efter Palmes mördare. Har vi då kommit närmare en lösning? Nej knappast. Palmemordet kommer med mycket stor sannolikhet aldrig att lösas.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Så har det börjat debatteras igen. Vem sköt Olof Palme? Det kan väl knappast ha varit så enkelt att en kriminell alkoholist kom på idén att döda statsministern och sedan undslapp sitt rättmätiga straff på grund av polisschabbel? Nej, här ligger många hundar begravda. Och eftersom mordutredarna inte kan – inte får? – ta reda på vilka är det fritt fram för vänner av ordning att göra det själva. Envar är sin egen mästerdetektiv.

Nu är det alltså ”Skandiamannen” som uppges vara föremål för polisens intresse. I kvällspressen läser jag att mordgåtan kommer att vara löst ”inom en inte alltför avlägsen framtid”. Jag och alla andra svenskar hoppas självfallet att så kommer att bli fallet. Men jag tillåter mig tvivla. Det förflutna är ofta en trist men god guide till framtiden, och om Palmemordshistorien är något att utgå från har vi alla skäl till pessimism.

Annons
Annons
Annons