Annons

”Återhämtningen ser säkrare ut”

”Den globala riskbilden är lugnare och den internationella återhämtningen ser säkrare ut än i våras. USA går i spetsen och har de bästa förutsättningarna för en expansion byggd på ökade investeringar.”

Under strecket
Publicerad

Mats Kinnwall Jan Häggström Så ser Handelsbankens ekonomer på läget i en ny global prognos med huvudrubriken ”Barometrarna stiger”. Handelsbanken räknar nu med att investeringarna och exporten är på väg att återkomma som viktiga dragmotorer för industriländernas ekonomier.

Därmed kan läget bli mer normaliserat igen. De senaste åren har det främst varit den stabila konsumtionen som hindrat ekonomierna i både USA och Europa från att ta ännu mer skada av alla problem med börsfall, telekomkriser, krigsoro, stigande arbetslöshet och sviktande framtidstro. Även i penningpolitiken verkar en viss normalisering närma sig, efter de extremt låga korträntor som rått hittills i år. Handelsbanken räknar visserligen med att ECB förmodligen genomför ännu en räntesänkning i höst, men sedan är det förmodligen slut. I USA väntas Fed sannolikt börja höja sin styrränta i slutet av detta år eller början av nästa, förutsatt att den amerikanska arbetslösheten vänder ned i höst. - Vi kan fortfarande inte helt ropa faran över vad gäller den amerikanska ekonomin, skriver Handelsbanken. Men de ”nattsvarta scenarierna” verkar vika undan. Banken räknar nu med en BNP-ökning i USA på 2,5 procent i år och 3,5 procent 2004. - Ekonomin i USA har repat sig betydligt sedan svackan i samband med Irakkriget. Mycket tyder på ett mycket starkt andra halvår med betydligt högre tillväxttal än första halvåret.

Annons
Annons
Annons