Annons
X
Annons
X
[object Object]
Foto: Fredrik Persson/TT

Unika landet där bankhöjdare åker fast

DEL 49 | Åter till brottsplatsen. Vad hände med Hreidar Mar Sigurdsson, den självsäkre mannen i sitt isländska bankpalats?

Detta är kapitel 49 i Andreas Cervenkas nya bok, ungefärlig lästid 5 minuter.

För att hitta svaret måste vi förflytta oss cirka 150 kilometer i nordvästlig riktning från Reykjavik. Där, ensam på en vindpinad udde i ett månlandskap ligger en låg träbyggnad, till synes utslängd i mitten av ingenting. Den vaktas på ena sidan av ett iskallt Atlanten och på andra sidan av en vulkan. En smal svart grusväg utgör den enda förbindelsen till resten av mänskligheten.

Som nyhetsbyrån Bloomberg konstaterar vid ett besök i mars 2016: vissa fängelser behöver inte stängsel eller vakter.

Näringsliv
Långläsning
Cervenkas nya bok: ”Vad gör en bank?”

Totalt 26 före detta bankhöjdare på Island har dömts till fängelsestraff på sammanlagt 74 år. Kaupthing-vd:n Hreidar Mar Sigurdsson delar fängelse med flera andra före detta Kaupthing-höjdare. Så sent som i oktober 2016 dömdes Sigurdsson och åtta andra höga Kaupthing-chefer för ytterligare brott i samband med bankens kollaps.

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 4

Island är unikt. Inget annat land har efter finanskrisen fängslat bank-vd:ar eller dragit politiker inför rätta. Till och med den förre premiärministern Geir Haarde åtalades för sin inblandning i landets finansiella kollaps.

Foto: Arni Torfason/AP Bild 2 av 4

Sociologiprofessorn Stefan Olafsson om resultatet av Islands kris: ”Förtroendet för politiken, för partier och institutioner är skadat”.

Foto: Thorsteinn Sigurdsson/TT Bild 3 av 4

När det 2016 visade sig att dåvarande premiärministern David Gunnlaugsson gömt undan miljoner i skatteparadis gick islänningarna man ur huse. Gunnlaugsson fick avgå.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 4 av 4
Annons
X