Annons
X
Annons
X
[object Object]
Foto: Fredrik Persson/TT

Unika landet där bankhöjdare åker fast

DEL 49 | Åter till brottsplatsen. Vad hände med Hreidar Mar Sigurdsson, den självsäkre mannen i sitt isländska bankpalats?

Detta är kapitel 49 i Andreas Cervenkas nya bok, ungefärlig lästid 5 minuter.

Island är unikt. Inget annat land har efter finanskrisen fängslat bank-vd:ar eller dragit politiker inför rätta. Till och med den förre premiärministern Geir Haarde åtalades för sin inblandning i landets finansiella kollaps. Foto: Arni Torfason/AP
Sociologiprofessorn Stefan Olafsson om resultatet av Islands kris: ”Förtroendet för politiken, för partier och institutioner är skadat”. Foto: Thorsteinn Sigurdsson/TT
Näringsliv
Långläsning
Cervenkas nya bok: ”Vad gör en bank?”

Totalt 26 före detta bankhöjdare på Island har dömts till fängelsestraff på sammanlagt 74 år. Kaupthing-vd:n Hreidar Mar Sigurdsson delar fängelse med flera andra före detta Kaupthing-höjdare. Så sent som i oktober 2016 dömdes Sigurdsson och åtta andra höga Kaupthing-chefer för ytterligare brott i samband med bankens kollaps.

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 4

Island är unikt. Inget annat land har efter finanskrisen fängslat bank-vd:ar eller dragit politiker inför rätta. Till och med den förre premiärministern Geir Haarde åtalades för sin inblandning i landets finansiella kollaps.

Foto: Arni Torfason/AP Bild 2 av 4

Sociologiprofessorn Stefan Olafsson om resultatet av Islands kris: ”Förtroendet för politiken, för partier och institutioner är skadat”.

Foto: Thorsteinn Sigurdsson/TT Bild 3 av 4

När det 2016 visade sig att dåvarande premiärministern David Gunnlaugsson gömt undan miljoner i skatteparadis gick islänningarna man ur huse. Gunnlaugsson fick avgå.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 4 av 4
Annons
X