Annons

Aten kan sätta punkt för namnbråk med grannen

Karta över Grekland, den grekiska regionen Makedonien och det land som snart kan komma att byta namn från Makedonien till Nordmakedonien.
Karta över Grekland, den grekiska regionen Makedonien och det land som snart kan komma att byta namn från Makedonien till Nordmakedonien. Foto: TT

Vad ska egentligen Greklands norra grannland kallas? Frågan har splittrat de två nationerna i över 20 års tid och gett upphov till stora protester. Men nu har det blivit dags för parlamentet i Aten att fälla sin dom över Makedoniens namnbyte.

Under strecket
Sofia Eriksson / TT
Publicerad

Tiotusentals människor gick ut på Atens gator i söndags i protest mot Makedoniens namnbyte som Greklands parlament ska rösta om under torsdagen.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT Bild 1 av 5

En demonstrant håller upp en banderoll i protest mot Greklands premiärminister Alexis Tsipras under den stora demonstrationen mot Makedoniens namnbyte i Aten i söndags.

Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT Bild 2 av 5

Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Foto: Petros Giannakouris/AP/TT Bild 3 av 5

Makedoniens premiärminister Zoran Zaev.

Foto: Boris Grdanoski/AP/TT Bild 4 av 5

Demonstration i protest mot att ändra Makedoniens namn till Nordmakedonien utanför parlamentet i landets huvudstad Skopje den 11 januari.

Foto: Boris Grdanoski/AP/TT Bild 5 av 5

Tårgasen låg tung över Aten i söndags sedan en protest urartat i stenkastning och sammandrabbningar. Tiotusentals personer hade tagit sig till den grekiska huvudstaden för att visa sitt missnöje med planerna på att låta Makedonien byta namn.

– Regeringen består av förrädare, sade demonstranten Christina Gerodimoun till nyhetsbyrån AFP.

Annons
Annons
Annons