Annons
X
Annons
X

Åtalet mot Strauss-Kahn nära kollaps

Rättsfallet mot Dominique Strauss-Kahn håller på att kollapsa,
uppger New York Times. Tidningen skriver att åklagarna inte litar på hotellstäderskan som beskyller den förre IMF-chefen för sexövergrepp.

Av Reuters, SvD, TT
(uppdaterad)
IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn avgår från sin post, men vidhåller att han är oskyldig till anklagelserna.
IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn avgår från sin post, men vidhåller att han är oskyldig till anklagelserna. Foto: AP

Tidningen bygger sin artikel på uppgifter från två källor med insyn i polisutredningen. De säger att även om den kriminaltekniska undersökningen visar att det har förekommit en sexuell kontakt mellan Strauss-Kahn och städerskan så hyser de inte tilltro till hennes redogörelse för omständigheterna. Hon ska upprepade gånger ha ljugit för utredarna, enligt rapporten.

Åklagarna ska under torsdagen ha träffat Strauss-Kahns jurister och diskuterat att avskriva brottsmisstankarna. Försvarsadvokaten Benjamin Brafman sade tidigare att hans klient ska inställa sig i domstolen i New York på fredagen för att försöka få villkoren för hans husarrest ändrade.

Strauss-Kahn greps 14 maj misstänkt för sexuella övergrepp på hotellstäderskan. Han släpptes mot en miljon dollar i borgen och hålls i husarrest i avvaktan på rättegång. Han övervakas elektroniskt och av beväpnade vakter.

Annons
X

Innan han greps var han påtänkt som socialisternas kandidat i den franska presidentvalet. Han avgick från posten som chef för Internationella valutafonden efter gripandet, men har hävdat att han är oskyldig.

Åklagarna har upptäckt att hotellstäderskan kan ha haft koppling till brottslig verksamhet som knarkhandel och penningtvätt, skriver New York Times.

Hon ska i ett telefonsamtal med en häktad man dagen efter mötet med Strauss-Kahn ha diskuterat fördelarna med att driva anklagelserna mot IMF-chefen. Samtalet spelades in.

Mannen, som gripits för innehav av 180 kilo marijuana, var en av flera som satt in pengar på kvinnans konto de senaste två åren, totalt runt 100 000 dollar (cirka 630 000 kronor).

Enligt en av New York Times källor fanns det även oklarheten gällande kvinnans, en 32-årig invandrare från Guinea, asylansökan. Hon ska tidigare ha uppgett att en våldtäkt nämndes i ansökan, men någon sådan angivelse fanns inte i dokumentet. Hon har även sagt att hon blivit utsatt för könsstympning men de uppgifter hon gett till utredarna stämde inte överens med vad som stod i asylansökan.

Även nyhetsbyrån AP har talat med en person insatt i fallet, rapporterar
LA Times. Den anonyma källan uppger att Strauss-Kahns borgen kommer att lättas betydligt under fredagen.

Det handlar inte i första hand om våldtäktsanklagelsen utan om uppgifter som rör kvinnans bakgrund och kan skada hennes trovärdighet, rapporterar AP efter att ha talat med ytterligare en person, en källa med insyn i polisutredningen.

Från åklagarkontoret kom ingen förklaring till Strauss-Kahns oväntade framträdande i domstolen på fredagen. Nästa förhandling var tänkt att äga rum först den 18 juli. I uttalandet sades bara att inga detaljer kommer att lämnas förrän den misstänkte har inställt sig i rätten.

New York TT-Reuters och SvD.se

Annons
Annons
X

IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn avgår från sin post, men vidhåller att han är oskyldig till anklagelserna.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X