Åtalade riskerar fängelse i två år

Hemliga agenter, osanna ­fakturor och förfalskade doku­ment‑–‑skattehärvan i Ericsson påminner om en kriminalroman. I‑går åtalades två nuvarande och fyra före detta chefer i bolaget för grovt försvårande av skatte­kontroll. De brott som åtalet gäller kan ge upp till två års fängelse, men samtliga hävdar sin oskuld.

Under strecket
Publicerad
Annons

Bland de sex män som åtalas för grovt försvårande av skatte­kontroll har två fortfarande mycket tunga poster i bolaget, däribland strategichefen Torbjörn Nilsson.
Han har enligt stämningsansökan dels känt till och accepterat det svårgenomträngliga systemet med handelsagenter, dels attesterat osanna fakturor. Men Torbjörn Nilssons försvarsadvokat Lars-Olof Svensson menar att hela målet är högst egendomligt.

–‑För det första har Torbjörn Nilsson inte haft någon funktion inom redovisning och ekonomi överhuvudtaget. För det andra har de här utbetalningarna som åtalet gäller inte kostnadsförts hos
Ericsson, säger Lars-Olof Svensson.
Tre före detta chefer står också åtalade för grovt försvårande av skattekontroll. En av dem är förre finansdirektören Carl Vilhelm Ros. Han har enligt åtalet inte skött kontrollen av att gällande bokföringsregler följdes.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons