Annons
X
Annons
X

Åtalad för sexövergrepp via nätet

En 35-årig man i nordvästra Skåne åtalades i dag för 29 fall av sexuella övergrepp mot ett stort antal unga flickor.

Av TT
(uppdaterad)

Ett av åtalen gäller våldtäkt mot barn, en då 14-åring flicka som mannen hade samlag med i sin bostad.

De stora flertalet punkter gäller grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande. Vid en rad tillfällen har han genom dator, telefon eller via brev fått de unga flickorna att posera sexuellt framför sina datorer.

Mannen åtalas också för kontakt med barn i sexuellt syfte och sexuellt ofredande.

Annons
X

Enligt åklagaren kan mannen bli den förste som döms för brottet grooming, kontakt med barn i sexuellt syfte.

Lagen trädde i kraft den 1 juli 2009.

– Efter vad jag kontrollerat kan det vara så i alla fall. Det är ett väldigt svårbevisat brott. Man ska bevisa att det har varit en kontakt, att det har varit i sexuellt syfte och att det också har vidtagits ytterligare åtgärder för att få ett möte till stånd, säger kammaråklagare Charlotte Österlund till TT.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt den åtalspunkten ska mannen i oktober 2009 ha träffat en överenskommelse med en då 14-årig flicka om att hon skulle komma till hans bostad en viss dag, beskrivit hur hon skulle ta sig dit, och erbjudit sig att betala hennes biljett.

  Enligt lagen om grooming finns både böter och fängelse i upp till ett år i straffskalan. Polisen har inte rätt att spåra en dators IP-adress om bara böter kan förväntas. Eftersom lagen ännu inte prövats rättsligt arbetar polisen här i en gråzon.

  – Därför är det intressant att få klarlagt vilket straff man kan vänta sig, säger Jörgen Lindeberg, kriminalinspektör på Rikskriminalpolisen.

  Att inget åtal väckts tidigare tror Lindeberg hör ihop med att de ursprungliga misstankarna om grooming ofta ”äts upp” av andra brottsrubriceringar när det väl är klart för åtal.

  Några av brotten begicks medan mannen satt på anstalt och avtjänade straff för våldtäkt på en 13-årig flicka. Flera åtalspunkter gäller också försök till brott, där mannen inte lyckats sätta sina planer i verket, men flickorna har känt sig kränkta av hans ord och sexuella förslag till dem.

  Åklagaren anser att flera av brotten är grova eftersom verksamheten har bedrivits i större omfattning och inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av barnen.

  Flickorna var mellan nio och 16 år när de utsattes för mannens sexuella närmanden. Samtliga ska höras i rätten och få berätta om sina kontakter med mannen, uppger åklagaren.

  Mannen har suttit häktad sedan i oktober förra året.

  Helsingborg TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X