Åtala bluffakturerare för ocker

Under strecket
Publicerad
Annons

Polisen, åklagaren och överåklagaren var alla eniga om att något brott inte förelåg.
Företag med bestickande namn, t.ex. Elkraft i Jönköping, Trygg & Ansvars eller VASA Energi, gör massutskick av fakturaliknande brev om vad som en viss dag skall ha betalats till deras konto. Allt ser ut som en räkning.
Det känns lugnast att betala innan den går över till kronofogden. Men i det mest finstilta står det att brevet inte är en faktura och att pengarna behöver betalas bara om man beställt den (värdelösa) produkt det gäller. Valuta för pengarna är det inte tal om.

Bostadsföreningarna brukar klämmas på omkring 5 000 kr. Många har förgäves polisanmält dessa bluffakturor. När jag själv för min bostadsförening i december anmälde en var polisen, åklagaren och överåklagaren alla eniga om att något brott inte förelåg, och riksåklagaren ansåg sig i beslut den 15 maj inte ha skäl att pröva ärendet.
Bluffarna kan ostört lyfta vad som betalas. Åtalade blir de inte, eftersom åklagarna menar att det inte är bedrägeri,
om man - aldrig så finstilt - talar om att fakturan inte behöver betalas. Min alternativa teori är att brottet är ocker. Bluffarna utnyttjar adressaternas ”oförstånd eller lättsinne” för att sno dem på pengar.
De som betalar är antingen oförståndiga eller också lättsinniga, när de inte kontrollerar vad de betalar. Ockerparagrafen, BrB 9:5, kräver att utnyttjandet skall ske vid någon rättshandling, men som sådan måste man väl anse utskicket av vad som ser ut som en faktura, åtminstone när den fungerar och de utnyttjade betalar. Och det gör många.
Polisen borde titta på kontona. Det gäller stora pengar. KO har 12 ¤ Marknadsföringslagen till skydd mot bluffakturor, men den stadgar bara att det går att förbjuda någon mot vite att skicka ut dem. Det blir en strid mot målvakter, förlorad på förhand.
Åklagarna borde nog helst åtala för bedrägeri i dessa fall, men att döma av vad som hänt med min och andras anmälningar väntar man sig inte att vinna den vägen. Min tanke att i stället driva åtal för ocker är
inte traditionell inom straffrätten. Men skall man verkligen bara vänta på lagstiftning?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons