Annons
X
Annons
X

Åtal för Muhammedaffisch

Skånepartiets ordförande Carl P Herslow åtalas för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp sedan han spritt en affisch som föreställer en teckning av profeten Muhammed, naken med en nioårig hustru. Det är justitiekanslern (JK) som väcker åtalet.

Av TT

JK anser att affischen förmedlar ett budskap som uttrycket missaktning för en folkgrupp med anspelning på trosbekännelse, nämligen personer med muslimsk tro.

På affischen, som satts upp på flera platser i Malmö, står bland annat ”Han 53 hon 9”. ”Är det sådana bröllop vi vill se i Skåne”. Carl P Herslow delade också själv ut den vid ett möte på Stortorget.

När affischen satts upp ledde det till flera polisanmälningar. Skånepolisen lämnade över ärendet till JK som är åklagare i tryckfrihetsbrott.

Annons
X

Förundersökningen har nu lett fram till JK:s beslut. Åtalet kommer att drivas av vice chefsåklagare Bo Birgerson i Malmö.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Ilmar Reepalu (S), förekom också på bild i affischkampanjen och gjorde en anmälan om förtal. Men där lades förundersökningen ner eftersom förtalsmål i regel ska drivas genom så kallat enskilt åtal.

JK ansåg inte att det fanns några särskilda skäl att göra ett undantag i just det här fallet.

Malmö TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X