Annons
X
Annons
X

Åtal för hets mot folkgrupp ”inskränker yttrandefriheten”

En man skrev på Facebook att ”det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen” efter att ha blivit väckt av ett muslimskt bönemöte. Nu kritiseras Nyköpings åklagarmyndighet för att mannen åtalas för hets mot folkgrupp.
– En inskränkning i yttrandefriheten, säger Mårten Schultz, professor i civilrätt.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.
Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Foto: MALIN HOELSTAD

Det åtalade väcktes ur sin sömn av en muslimsk utomhusgudssjänst i Nyköping i juni i år. Förargad la han ut en film av gudstjänsten på sin Facebook, tillsammans med kommentaren ”det är inte normalt att vakna till en åsna som har ont i magen”.

Att mannen nu åtalas för hets mot folkgrupp förvånar Mårten Schultz, professor i civilrätt.

– Det är väldigt märkligt och är en rejäl inskränkning i yttrandefriheten om det inte går att uttrycka sig raljant och kritiskt om religion, säger Mårten Schultz.

Annons
X

Schultz tror inte att mannen fälls men anser ändå att det här underminerar hela hets mot folkgrupp-lagstiftningen.

– Kommentaren är otrevlig, visst, men det här åtalet är lagens värsta kompis. Om man gillar att vi har den lagen ska man inte applådera, säger Schultz.

Kammaråklagare Michael Forsberg i Nyköping anser att han har tillräckligt på fötterna för att väcka åtal.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Taget ur sitt sammanhang framstår kommentaren som oförarglig. Men tillsammans med videon och det faktum att det fick en enorm spridning så är det inte kritik mot religion utan rent hån.

  Forsberg anser att det är viktigt att fallet prövas. Han säger att den effekt inlägget fick spelar stor roll, då polisen enligt honom fick rycka ut för att skydda mannen från uppretade människor som läst kommentaren. Det gör att brottet heller inte bör ses som ringa.

  – Ja, där sticker jag ut huvudet lite. Det vanligaste gällande hatbrott är att det är ringa: någon heilar eller har ett hakkors på jackan. Det här tycker jag är annorlunda.

  **Det faktum att **effekten, det vill säga att folk blev uppretade och sökte upp den misstänkte, spelar in i om brottet anses ringa eller ej, är enligt advokaten Percy Bratt väldigt problematiskt.

  Bratt är specialist på yttrandefrihetsmål och försvarade bland annat Åke Green, pingstpastorn som 2004 åtalades för hets mot folkgrupp efter en predikan om homosexuella.

  – Att spridningen har betydelse för brottets grad är rimligt. Det framgår även av själva straffbestämmelsen om hets mot folkgrupp. Men att låta effekten spela in på det sätt som åklagaren gör här, öppnar upp för grupper som vill ha ett mycket snävt utrymme för kritik och satir i religiösa frågor, säger Percy Bratt.

  – Sådan grupper kan till exempel dyka upp på en utställning med Lars Vilks och ställa till ett jäkla liv för att påverka åklagare och domstol.

  Bratt menar också att det finns starka yttrandefrihetsrättsliga skäl för att  yttrandet i det här fallet inte ska anses utgöra hets mot folkgrupp.

  Annons
  Annons
  X

  Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

  Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X