Annons
X
Annons
X
Film
Recension

At Night I Fly At Night I Fly

(uppdaterad)

At Night I Fly

Genre
Dokumentär

Betyg: 5 av 6

I California State Prison i Sacramento sitter enbart män med mestadels livstidsdomar hängande över sig. När Michel Wenzers filmteam passerar genom den kompakta grå betongen och den högvoltsladdade metallen får de veta att fängelset, i det fall någon av dem tas som gisslan, inte kommer att föra någon som helst förhandling. Sedan välkomnas de in.

Via kameralinsen tas vi till en annan värld än vad vi föreställt oss, ens via den fiktionsfilm på ämnet vi regelbundet underhålls av. Fångarna rör sig (om än starkt begränsat) enbart inom sina respektive etniska grupper för att inte ha ihjäl varandra, vilket obehagligt övervakningsmaterial tydligt illustrerar.

Mitt i denna hermetiska världsordning möts en liten grupp av brokig härkomst för att gestalta sin situation i artistisk form. Konceptet kallas Arts in Correction och syftar till att ge ett utlopp och en inre harmoni, inför såväl ett eventuellt steg ut som inför ett helt liv inom dessa väggar. Resultatet tycks effektivt, kanske rentav överväldigande. Det är även Wenzers film.

Annons
X

Att han väljer att inte låta oss veta vad de porträtterade fångarna dömts för ger total nutid i den fas de befinner sig i livet. Det är minst lika intressant som den begåvning (ofta avsevärd) en del av dem ger prov på. Eftersom många har varit avskärmade från omvärlden i decennier är de ofta dessutom helt opåverkade av rådande trender. Bara det är i sig fascinerande.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X