Annons

”Ät aldrig smör kylskåpskallt”

Är det verkligen skillnad på smör och smör? Vi bad smörexperten, mat- bloggaren och författaren Johan Hedberg testa några nya sorter, men också några klassiker.

Under strecket
Publicerad
Johan Hedberg, författare till boken Smör (Natur & kultur).
Johan Hedberg, författare till boken Smör (Natur & kultur). Foto: ERIK ARDELIUS

Smörhyllan växer i takt med att fettskräcken krymper och det dyker ständigt upp nya smörsorter.

Johan Hedberg, författare till ”Smör – kärna, bryna, baka” välkomnar det växande utbudet i smörhyllan. Han har nördat ner sig i kärnandets konst och slår fast att det fulländade smöret kännetecknas av en tydlig syra och en perfekt salthalt. Bäst smakar det om det får vila i rumstemperatur över natten i en burk med lock, en förutsättning för att de runt 150 smakkomponenterna ska framträda.

– Ät aldrig smör kylskåpskallt, då går alla smaker förlorade. Man ska inte heller dricka något kallt tillsammans med smör, kylan gör att det stelnar i munnen och man går miste om alla aromer, säger han.

Annons

Smakerna bestäms av vilken sorts mjölksyrebakterier man tillsätter och hur länge de får verka. Att till exempel syra grädden med lite filmjölk ger en helt annan smak än om man tar långfil, förklarar Johan Hedberg.

– Smörhantverkare har stenkoll på temperaturen under syrningen. Det är det och gräddens smak som ger så stora smakskillnader mellan olika sorters smör.

Johan Hedberg, som blir knäsvag i mötet med ett gott smör, glömmer aldrig den smakkick han fick när han testade sitt livs första jungfrusmör. Jungfrusmör görs efter ett traditionellt nordiskt recept som tagits fram av Patrik Johansson, även kallad Smörvikingen av brittiska The Guardian, och tillverkas i dag i liten skala på Kosta mejeri.

– Det är fluffigt och syrligt och helt unikt. Smaken är fantastisk, jag slogs av hundra intryck i samma sekund som det landade i munnen. Frågan är om det inte är världens godaste smör alla kategorier.

Han instämmer inte i kören som fördömer det industritillverkade smöret. Det är perfekt att använda till vardags och i kak- och pajdegar eftersom det alltid ger samma resultat. Smör kärnat på gammalt vis ger ett smakrikare smör och smaken skiljer sig från gång till gång.

– Smaken och utseendet påverkas av vad kon ätit. Om hon till exempel betat växter med betakaroten så blir smöret gulare. Och när korna på Hallandsåsen betar ramslök på våren kan man inte göra smör eftersom den smaken slår igenom alltför starkt.

Smöret, som både är en smakförhöjare och smakbärare, piggar även upp smaken på en rad rätter. Några klickar hemkärnat smör i potatismoset lyfter det till oanade smakhöjder. För att inte tala om brynt smör, en höjdare för smaklökarna, anser Johan Hedberg.

– Brynt smör har en nötighet som gör det fantastiskt gott. Jag använder det bland annat i sockerkaka och den blir så god att den kan få vem som helst att gå i backen.

Anna-britta ståhl

Annons
Annons

Johan Hedberg, författare till boken Smör (Natur & kultur).

Foto: ERIK ARDELIUS Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons