Annons
X
Annons
X

Hungerstrejkar – vill inte utvisas till Ryssland

I helgen frös en man ihjäl som tros ha varit flykting nära den finsk-ryska gränsen. Samtidigt hungerstrejkar asylsökande i Norge i protest mot landets planerade tvångsutvisningar till Ryssland.

Flykten till Europa
[object Object]
Asylsökande vid flyktingboendet i Sør-Varanger vid den norsk-ryska gränsen protesterar mot tvångsutvisningarna till Ryssland. Foto: Privat.

– Vi har ingenstans att åka till i Ryssland. Det är 30 minusgrader och ryssarna kommer inte att lyfta ett finger för att hjälpa oss. Vi vet för vi har varit där, säger Rami Haddad, en av de hungerstrejkande, till norska TV2.

De norska myndigheterna har de senaste dagarna transporterat asylsökande till den ryska gränsen, där de riskerar att utvisas till Ryssland. Det handlar om de 5 500 flyktingarna som förra året cyklade från Ryssland till Norge på grund av ett kryphål i lagen.

UDI, den norska motsvarigheten till Migrationsverket, avslår de cyklande flyktingarnas asylansökningar, enligt TV2. Den norska regeringen förhandlar med Ryssland om ett återvändandeavtal för de asylsökande. I första hand handlar det om asylsökande med så kallade multivisum eller uppehållstillstånd i Ryssland, uppger tevekanalen.

Annons
X

I helgen transporterade norsk polis asylsökande från hela landet till Kirkenes vid den ryska gränsen. Den norska gränspolisen har inte velat uppge syftet med aktionen, enligt TV2.

Rami Haddad säger till tevekanalen att stämningen bland de asylsökande nu är desperat.

– Vi är rädda för att skickas till Ryssland i kylan och lämnas åt vårt öde utan pengar och någonstans att bo, säger han.

Under lördagen hittades en 33-årig indisk man ihjälfrusen i en bil nära den finsk-ryska gränsen. Mannen tros ha varit på väg till Finland, men fick enligt medieuppgifter inte hjälp på grund av att han inte betalade människosmugglarna den summa pengar de krävde.

Organisationen Refugees Welcome to the Arctic har kritiserat de norska avvisningarna.

”Bland de asylsökande finns personer som saknar uppehållstillstånd i Ryssland och som därför riskerar vidare avvisning från Ryssland, och tillbaka till ursprungslandet där de riskerar förföljelse och straff”, skriver organisationen på sin Facebook-sida.

Den norska gränspolisen utförde en liknande åtgärd före jul. Då tvångsavvisades 371 asylsökande.

Flera människorättsorganisationer har pekat på brister i den ryska flyktingmottagningen. FN:s flyktingorgan UNHCR har kritiserat de norska utvisningarna till Ryssland.

Annons

Asylsökande vid flyktingboendet i Sør-Varanger vid den norsk-ryska gränsen protesterar mot tvångsutvisningarna till Ryssland.

Foto: Privat. Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X