Annons
X
Annons
X

Asylprästen: "Jag hatar inte fattigpensionärer"

Prästen Pontus Gunnarsson lever på 61 kronor om dagen för att uppmärksamma asylsökandes villkor i Sverige. Hans experiment har lett till stora reaktioner från hela landet. Kommentarerna är både uppmuntrande och hatiska.

Svenskt flykting­mottagande
Foto: Privat

När kyrkoherden Pontus Gunnarsson fick höra att dagersättningen för asylsökande i Sverige inte höjts sedan 1994 bestämde han sig för att själv testa hur det är att leva på inkomsten som asylsökande har.

Under fastans 40 dagar ska kyrkoherden klara sig på 61 kronor om dagen, vilket är dagersättning för vuxna som lagar egen mat och delar hushållskostnader med till exempel sin familj.

Efter att SvD uppmärksammathans experiment har prästen fått stor uppmärksamhet i medierna. Flera tidningssajter har skrivit och honom och antalet följare på hans Facebooksida har fördubblats.

Annons
X

– Det är över all förväntan, jag blev lite överrumplad av uppmärksamheten, säger Pontus Gunnarsson.

**Han har fått mängder **av kommentarer. Det handlar både om relevant ifrågasättande och hejarop men även om kritik som han själv kallar för "oförskämd och låg".

– Jag blir förvånad över hur man kan ta sig friheten att uttrycka sig så hårt bara för att man inte håller med. Men jag känner också stöd från många människor.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Pontus Gunnarsson berättar att en person hörde av sig och ville sätta över hundra kronor till honom.

  – Jag svarade att jag inte är fattig på riktigt och att hen skulle ge sin hundring till något hen tycker är viktigt. Jag behöver inte den. Det är inte synd om mig. Jag är en höginkomsttagare som leker fattig i 40 dagar, det är vad en del skrivit till mig i alla fall.

  **Pontus Gunnarsson påpekar **att han tjänar bra. Han har en normal chefslön. Vissa personer har påtalat att det han gör är meningslöst och bortkastat eftersom han kommer att gå tillbaka till sitt vanliga liv och inkomst så småningom. Själv avfärdar kyrkoherden kritiken och säger att det är relevant att påpeka att dagersättningens nivå legat still i 22 år.

  – Många har hört av sig och lyft att jag är dålig att handla billigt. Det får jag tillstå, jag är inte van vid att tänka på det. Vår familj har det gott, vi köper onödigt dyra grejer. Men jag tänker för att asylsökande har också kunskapshandikapp, de kan inte språket.

  Pontus Gunnarsson är hungrig nästan hela tiden. Han tror att han skulle behöva äta mer eftersom maten han nu äter är kalorifattig och inte mättar tillräckligt.

  I dag är det ärtsoppa, rivna morötter och knäckebröd till lunch.

  – Proffsfattiga är schysta och försöker hjälpa mig. Jag har fått tips från människor som är vana vid att inte ha så mycket pengar. Det ger mig en positiv känsla och jag är tacksam för det.

  Kyrkoherden säger att han lär sig mycket under experimentets gång. Människor tipsar om billiga recept och berättar var han ska handla för att det ska bli så billigt som möjligt.

  **– Jag fick ett **samtal från en man som undrade varför jag bryr mig om asylsökande men inte om fattigpensionärer. Pensionärernas situation är jätteviktig också, men just nu är detta mitt ämne. Det betyder inte att jag hatar fattigpensionärer.

  Följ Pontus Gunnarssons blogg på SvD:

  Annons
  Foto: Privat Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X