Annons
X
Annons
X

Prästen levde på asylersättning – avslutar experimentet

Prästen Pontus Gunnarsson har levt i 40 dagar på 61 kronor om dagen – samma nivå som en asylsökande får. På påskaftonen avslutar han sitt experiment som han menar gjort tydligt att Sverige blivit ett mer segregerat land än vad de flesta vill inse.

Kyrkoherden Pontus Gunnarsson har levt på en asylsökandes dagersättning under hela fastan. Ersättningen ligger på 61 kronor om dagen för vuxna som lagar egen mat och delar hushållskostnader med till exempel sin familj.

Pengarna ska räcka till mat, hygienartiklar och allt annat som man kan behöva.

– Det har varit psykiskt svårt. Jag är ju inte fattig på riktigt så jag trodde att det skulle vara lättare, men jag har fått perspektiv på vad det innebär att vara fattig sju dagar i veckan, säger Pontus Gunnarsson när SvD träffar honom i Klara kyrka i Stockholm.

Annons
X

Jag är ju inte fattig på riktigt så jag trodde att det skulle vara lättare, men jag har fått perspektiv på vad det innebär att vara fattig

SvD har följt experimentet, som har fått stor uppmärksamhet i medierna. Pontus Gunnarsson har medverkat både i radio och tv och han har kontinuerligt publicerat bilder och textinlägg på sin Facebooksida.

Hans syfte var att uppmärksamma dagersättningens nivå, som inte höjts på 22 år.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag har fått väldigt många kommentarer och brev. Elakheterna har drunknat i positiva tillrop, säger Pontus Gunnarsson.

  På sin Facebook-sida har han redovisat hur han handlat, lagt upp bilder på sina måltider och berättat hur det var att behöva akutköpa ett par byxor på second hand när hans egna gått sönder.

  – Jag har fuskat väldigt mycket. Allt är egentligen fusk just eftersom jag har allt och har valt detta själv. Jag insåg till exempel att jag nästan uteslutande köpt mat. Egentligen hade jag behövt köpa allt men jag har ju husgeråd, stekfett och skurmedel hemma redan.

  Nu i påsk avslutas kyrkoherden Pontus Gunnarssons sociala experiment där han levt på samma ersättning som asylsökande får. Foto: Linus Sundahl-Djerf

  Pontus Gunnarsson avslutar sitt experiment med att skriva ett brev till regeringen. I brevet ifrågasätter han dagersättningens nivå som han menar är orimligt låg. Han lyfter särskilt fram den ekonomiska situationen för asylsökande barn som lever på dagersättning och hävdar att det "med all säkerhet tvingar dem i ytterligare utanförskap".

  Föräldrar till barn under 18 år som bor på asylboenden där mat ingår får i dag 12 kronor per dag per barn. Från och med tredje barnet halveras ersättningen.

  Pontus Gunnarsson säger att det är just dessa regler som "gör honom, som svensk, mest skamsen".

  – För asylsökande barn gäller motsatta regler än för det svenska flerbarnstillägget, som innebär att man får extra barnbidrag redan från tredje barnet. Jag kan inte förstå hur vi tycker att vi lever upp till barnkonventionen, säger han och påpekar att asylsökande barn går i skolan som alla andra barn.

  Migrationsministern Morgan Johansson har i en tidigare intervju med SvD sagt att det just nu inte finns några planer på att höja dagersättningen för asylsökande.

  – Jag hade gärna önskat att vi hade kunnat höja den men det är inte möjligt att göra nu när vi har så många asylsökande i systemet, säger han.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Svenska Dagbla

  I dag finns 180 000 asylsökande i Sverige, vilket är fler än någonsin tidigare. Morgan Johansson påpekade i SvD-intervjun att det innebär att kostnaderna för mottagandet ökar kraftigt.

  – Om prognosen på 100 000 asylsökande 2016 skulle slå in talar vi om en kostnadsökning från 20 miljarder upp till 50 miljarder från 2015 till 2016. Det innebär att alla pengarna vi har måste gå till att klara kost- och logisituationen. Vi kan inte prioritera dagersättning ovanpå det, sade han till SvD.

  Men Pontus Gunnarsson köper inte argumentet. Han berättar också att den vanligaste kritiken han fått från människor som kontaktat honom under experimentet är att det finns många andra utsatta grupper som också bör uppmärksammas.

  – Det blev tydligt för mig att vi som är etablerade och har en plats i samhället har fått det dubbelt så bra sen1994, men de som hamnat utanför har fått det mycket sämre. Segregationens realitet har blivit väldigt uppenbar för mig.

  Annons

  Nu i påsk avslutas kyrkoherden Pontus Gunnarssons sociala experiment där han levt på samma ersättning som asylsökande får.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 2
  Foto: Linus Sundahl-Djerf Svenska Dagbla Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X