Annons
X
Annons
X

Asylländer kan skicka tillbaka Snowden till Ryssland

Många länder är förhindrade av sin egen lagstiftning att utlämna Edward Snowden till USA, eftersom han där är åtalad för ett politiskt brott. Däremot riskerar Snowden att skickas tillbaka till Ryssland om han reser därifrån.

Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.
Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA. Foto: THE GUARDIAN/AP

Från sitt tillhåll i en transitzon på flygplatsen i Moskva har Edward Snowden sökt asyl, bland annat via fax, till 21 olika länder. Flera av dem, bland annat Norge, Finland och Ecuador, har dock sagt att Snowden först måste ta sig till ländernas territorium innan de kan överväga att ge honom en fristad.

Om Snowden tar sig till ett västeuropeiskt land finns risken att han skickas tillbaka till Ryssland, för att det landet han kom ifrån ska pröva asylansökan. Det menar Gunnar Melander, professor emeritus i folkrätt, samt Pål Wrange, docent i folkrätt på Stockholms universitet.

– Men det bygger på att Ryssland räknas som ett säkert land, och det vet inte jag om det gör. Man får bara skicka tillbaka människor till länder som betecknas som säkra, säger Pål Wrange.

Annons
X

Länderna behöver dock inte följa den regeln, det står varje land fritt att besluta om man ska bevilja någon asyl.

Däremot har de flesta länder lagar som förhindrar att han utlämnas till USA, eftersom han är åtalad för spioneri som räknas som ett politiskt brott, enligt Gunnar Melander. Snowden står också åtalad för bland annat stöld, men om de andra brotten hör ihop med spioneriet räknas de också som politiska brott.

Annons
Annons
X

Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.

Foto: THE GUARDIAN/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X