Annons
X
Annons
X

Asylboenden säljs för miljoner – på Blocket: "Upprörande"

Kontorsmoduler, värdshus och hyreshus säljs som möjliga asylboenden på nätet. De dyraste kostar flera miljoner kronor.

– Det här är upprörande. Människor på flykt ska inte vara en marknad för lyckosökare, säger Christina Höj Larsen (V).

Den lönsamma asylmarknaden
[object Object]
"Upprörande och oseriöst", säger Christina Höj Larsen (V) om asylboenden på Blocket. Foto: Skärmdump/SvD och Vilhelm Stokstad/TT

Bostads- och kontorsmoduler för 100 000 kronor styck som marknadsförs som lämpliga asylboenden och HVB-hem. Fastigheter för upp till sex miljoner kronor med upplysningen att "långt gångna förhandlingar med Migrationsverket underlättar processen att starta ett asylboende om så önskas". På köpsajten Blocket finns just nu gott om privata säljare som ser chansen att tjäna pengar på svensk flyktingmottagning.

Vänsterpartiets migrationspolitiske talesperson, Christina Höj Larsen, tycker att det pekar på bristerna i det svenska flyktingmottagandet.

– Det här är upprörande och oseriöst. Människor på flykt ska inte vara en marknad för lyckosökare. De ska tas emot med seriositet och långsiktighet. Vi ska veta vem som pysslar med vad, säger hon.

Annons
X

Höj Larsen säger att det enda som kan "pressa bort" mindre skojare och stora riskkapitalbolag, som försöker sko sig på flyktingkrisen, är att staten och kommunerna tar större ansvar.

– Staten ska ansvara för upphandlingen av exempelvis modulbostäder och kommunerna ska hyra lokaler till Migrationsverket. En sådan statlig kombination vore fantastisk. Nu är det upp till vem som helst att fixa och trixa. Det blir dyrt och kvaliteten tveksam i längden, säger Christina Höj Larsen.

Fler säljer och köper saker på nätet. Vi kan inte hindra folk från att göra det.

Liberalernas riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl ser däremot inte samma etiska dilemma med att använda nätet för annonsering av asylboenden.

– Fler säljer och köper saker på nätet. Vi kan inte hindra folk från att göra det. När man har speciella fastigheter så är det inget konstigt att man talar om vad de kan användas för. Däremot hade jag haft synpunkter om någon försökte starta ett boende utan lov.

Riskerar inte antalet oseriösa aktörer på nätet att öka?

– Det finns säkert folk som försöker sko sig på flyktingkrisen, men även de som vill göra en insats. Vi behöver hjälp av seriösa aktörer för att lösa dagens bostadskris. Man får ta det som erbjuds. Samtidigt är det Migrationsverkets ansvar att kontrollera avtal och tillstånd, säger Emma Carlsson Löfdahl.

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, konstaterar att man måste ha tillstånd för att kunna bedriva HVB- eller asylboenden.

Några av annonserna:

Foto: Skärmdump/SvD

– Vi tittar på lokaler och företagets förutsättningar och kompetens för att kunna bedriva verksamheten. Du kan säkert sälja en fastighet och säga att den kan passa som ett asylboende, men det betyder inte att köparen kan öppna det utan tillstånd, säger Cecilia Holm, inspektionens presskontakt.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger i en skriftlig kommentar till SvD att regeringen sedan tidigare gett Upphandlingsmyndigheten i uppdrag att stötta upphandlande myndigheter i samband med upphandling av HVB- och familjehem.

"Det är uppenbart för alla att vi i dag saknar ordentliga regelverk som skapar stabilitet och transparens. Där finns det redan nu en utredning som arbetar och vi får avvakta dess slutsatser. Mitt och regeringens fokus är att det ska råda ordning och reda på välfärdsområdet. Skattepengar ska gå till det som de är avsedda för. Inget annat. Det är det som är den svenska modellen."

Annons

"Upprörande och oseriöst", säger Christina Höj Larsen (V) om asylboenden på Blocket.

Foto: Skärmdump/SvD och Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 4
Foto: Skärmdump/SvD Bild 2 av 4
Foto: Skärmdump/SvD Bild 3 av 4
Foto: Skärmdump/SvD Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X