Annons

Astronomin gav skjuts åt samhällsbygge

Under 1800-talet blev det astronomiska observatoriet en prestigefull symbol för utveckling och framsteg, inte bara när det gällde utforskandet av stjärnhimlen. En ny antologi visar på det starka sambandet mellan astronomi och samhällsutveckling.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

På våren 1822 började Thomas Brisbane konstruera ett astronomiskt observatorium. Att den nytillträdde guvernören över den australiensiska fångkolonin satsade resurser på astronomisk observationskonst är helt i linje med en stark tradition i astronomins historia. Denna den mest himmelska av vetenskaper har under stora delar av sin historia även varit en vetenskap med högst jordnära avnämare och finansiärer. En gång i tiden var det astronomiska observatoriet en central plats i det moderna statsbygget, härifrån emanerade tekniker för precision som kunde tillämpas på annat än kometer och nebulosor, till det knöts ofta förhoppningar om samhällelig utveckling.

Så var det i Paramatta, New South Wales, vars nybyggda observatorium Brisbane fyllde med böcker, teleskop, urverk – verktyg för rationell hantering av himmel och jord. Dess personal – matematikern Carl Rümker, rekryterad från Hamburg och James Dunlop från Skottland – var snart igång med en vetenskaplig verksamhet som rönte uppmärksamhet i imperiets hjärta. Brittiska Royal Astronomical Society hyllade observatoriet med sin guldmedalj 1828, inte utan viss fog: Dunlop hade trots allt katalogiserat mer än 620 nebulosor och dubbelstjärnor, positionerna för tusentals stjärnor på den södra stjärnhimlen hade bestämts och man hade varit först ut med att återfinna Enckes komet.

Annons
Annons
Annons