Analys

Per Lindvall:AstraZenecas sista dans?

Per Lindvall

AstraZeneca har satsat större resurser på att försöka vårda sina aktieägare än att skapa framtida värden för sina kunder. Det är knappast något långsiktigt recept på framgång.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den nya ledningen för den svenskbrittiska läkemedelsjätten AstraZeneca har gjort det igen – lagt ett nytt besparingsprogram. Efter den tidigare slakten av bolagets forskning, som lett till att bolaget lagt ner två tunga svenska enheter i Lund 2010 och senast i fjol i Södertälje, lanserades ett nytt program i förra veckan där bolaget ska krympa sin personal med runt 5000 personer fram till 2016 från dagens drygt 50000 anställda.

Den här gången är det inte bara forskningen som drabbas utan omkring hälften ska plockas bort från koncernens administrations- och försäljningsavdelningar. De nya nedskärningarna annonserades på bolagets kapitalmarknadsdag i torsdags tillsammans med förslag på en mera fokuserad forskningsstrategi. Aktiemarknaden tog emot den nye vd:n Pascal Soriots åtgärdspaket med en viss förtjusning där aktien steg med över 7 procent på två dagar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons