Annons

Astra Zeneca nådde inte upp till vinstförväntningarna

 AstraZenecas koncernchef Pascal Soriot.
AstraZenecas koncernchef Pascal Soriot. Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan årsskiftet hade läkemedelsjättens aktie stigit med 12 procent och vinstförväntningarna var höga inför delårsrapporten. Vinsten före skatt blev dock lägre än väntat och marknaden handlade ner aktien med omkring 2,7 procent. Om bolaget räknar med att växa med ett ensiffrigt procentbelopp i år så kommer det att krävas en enorm fart på deras tillväxt de kommande fyra åren för att nå det femåriga målet om att dubbla omsättningen fram till 2023, menar SvD:s Jan Almgren.

Publicerad
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Läkemedelsjätten Astra Zeneca redovisar en vinst före skatt på 374 miljoner dollar, motsvarande cirka 3,3 miljarder kronor, för första kvartalet. Det kan jämföras med ett resultat före skatt på 582 miljoner dollar motsvarande period i fjol.

Omsättningen uppgick till 5 178 miljoner dollar, jämfört med 5 405 miljoner dollar ett år tidigare. Det var något lägre än analytikernas förväntningar om 5 283 miljoner dollar i intäkter, enligt Reuters analytikerkonsensus.

– Bra lanseringar och starka resultat från våra nyare läkemedel bidrog på ett betydande sätt till produktförsäljningen under kvartalet och banar väg för vår förväntade återgång till tillväxt för helåret 2018. Vårt resultat var i linje med förväntningarna och prognosen för helåret är oförändrad, kommenterade Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i delårsrapporten.

Annons

Rapporten gladde dock inte marknaden. Efter två timmars handel hade aktien fallit med 2,7 procent till 621,20 kronor senast betalt.

Av rapporten framgår att bolaget håller fast vid sin tidigare prognos för helåret om en ”låg ensiffrig procentuell ökning".

Bolaget har lanserat nya mediciner inom både cancer- och astma. Enligt SvD:s reporter Jan Almgren, som gästade Ekonomistudion under rapportdagen, finns det en stor förväntan på att dessa mediciner nu ska börja generera intäkter.

På frågan om hur han bedömer ryktet om ett samgående med Pfizer säger Jan Almgren:

– Jag tror inte så mycket på det. Det är fel tajming och Pzifers vd var ute och halvt dementerade det ryktet. Jag tror inte man ska ta ryktet på allvar men samtidig har ryktet vässat börskursen lite.

Jan Almgren framhåller att det pågår en konsolidering inom branschen. Bolaget värderas av börsen till omkring 800 miljarder kronor.

– Det är en enorm prislapp. Jag tror inte att Pfizer är redo att köpa till den prislappen och att AstraZeneca inte är villiga att sälja.

Almgren framhåller att den stora utmaningen för läkemedelsjätten blir att uppfylla sina mål om att dubbla omsättningen fram till år 2023. Idag ligger det på 22 miljarder och om fem år ska det vara uppe i 41 miljarder.

– Det är ingen prognos men en målsättning. Om bolaget räknar med att växa med ett ensiffrigt procentbelopp i år så kommer det att krävas en enorm fart på deras tillväxt de kommande fyra åren, avslutar han.

Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2
Foto: JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons