Astra Zeneca får böta en halv miljard kronor

EU-kommissionen ger Astra Zeneca böter på 60 miljoner euro, motsvarande 555 miljoner kronor, för att ha missbrukat patentsystemet kring bolagets magsårsmedicin Losec. Astra Zeneca tänker överklaga.

Under strecket
Publicerad
Annons

Astra Zeneca döms av EU-kommissionen för att ha missbrukat patentsystemet. Bland annat genom att lämna felaktig information till patentmyndigheter. Målet med missbruket sägs ha varit att fördröja att generiska versioner, som oftast består av lågprisvarianter, av magsårsmedicinen Losec kunde etablera sig.
Kommissionen skriver i ett pressmeddelande att Astra Zenecas agerande utgör ett ”allvarligt missbruk” av bolagets dominerande marknadsposition och är ett brott mot EU:s konkurrensregler.

– Som jag förstår det överstiger de extra vinster som Astra Zeneca gjort genom att hålla lågpriskonkurrenter borta från marknaden med råge bötesbeloppet, sa Jonathan Todd, talesman för EU-kommissionen på en presskonferens, enligt TT.
Astra Zeneca tänker överklaga beslutet till domstol. Bolaget säger att det handlat i god tro och inte gjort oriktiga framställningar till patentmyndigheter eller domstolar för att förlänga sitt patentskydd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons