Annons

Skattemiljoner gick till kvinnas healingfirma

En kvinna fick cirka 16 miljoner i assistansbidrag från Försäkringskassan – pengar som skulle gå till en svårt funktionshindrad person. I stället användes en större del av summan till kvinnans butik som bland annat erbjöd japansk healing och skratt-terapi, enligt en utredning av IVO.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan på bilden har ingen koppling till artikeln.

Foto: Adam Wrafter

Kvinnan på bilden har ingen koppling till artikeln.

Foto: Adam Wrafter
Kvinnan på bilden har ingen koppling till artikeln.
Kvinnan på bilden har ingen koppling till artikeln. Foto: Adam Wrafter

Assistansersättningen är en summa som ska hjälpa svårt funktionshindrade till ett bättre liv och vardag. Ersättningen uppgår totalt till drygt 30 miljarder av statens årliga budget.

SvD har i en serie artiklar granskat om pengarna verkligen går dit de ska. Granskningen har visat att många skattemiljoner rullat ut till oseriösa och brottsliga assistansbolag, som egentligen ska ha syftet att stötta funktionshindrade.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har ansvaret att stoppa assistansbolag som missköter sig, fuskar med pengar eller begår brott. Då kan bolagens tillstånd dras in.

Jag har aldrig sett eller hört talas om något liknande fall.

Trots att allvarliga härvor och brott kopplat till assistansbolag avlöst varandra i många år visar SvD:s granskning att endast 14 bolag fått indraget tillstånd sedan 2013. Detta trots att Försäkringskassan skickat in 84 anmälningar under samma period till IVO där man misstänker allvarliga fel hos bolagen. Försäkringskassan menar att IVO borde kunna göra mer.

Annons
Annons

SvD har gått igenom samtliga 14 ärenden varav ett fall sticker ut.

Det handlar om 16 miljoner kronor som enligt IVO ”i betydande omfattning” har gått till att finansiera en kvinnas healingverksamhet och prylbutik.

1/5
2/5
3/5
4/5
5/5

Utredningen visade dessutom att kvinnan drev assistansverksamhet via ett aktiebolag som saknade tillstånd. Hon hade ansökt hos IVO om tillstånd 2015 – men nekades främst på grund av att hon saknade erfarenhet på området och led ”brist på kompetens”. Kvinnan struntade dock enligt utredningen i myndighetsbeslutet och kunde tillskansa sig pengar via Försäkringskassan genom att flytta över pengar från den enskilda firman, där tillstånd fanns, till aktiebolaget.

IVO hade kvinnan under lupp redan 2013/2014 och upptäckte en rad allvarliga brister inom den enskilda firman. Avsikten var att följa upp verksamheten. Men det var först för knappt ett år sedan som tillståndet för att driva assistans drogs in.

– Vi måste ha ordentligt på fötterna för att dra in ett tillstånd. Det är ett beslut som ska klara en rättslig process om bolagsföreträdaren vill överklaga. Vi granskade kvinnan 2013 när det var svårare rent juridiskt att dra tillståndet, säger Michaela Hecht Gunnarsson, inspektör på IVO.

Men när de nya reglerna trädde i kraft senare under 2013, då kunde ni ha granskat kvinnan igen och dra tillståndet?

– Ja, så kan man se det. Men det är också en resursfråga, säger Hecht Gunnarsson.

Kvinnan drev assistansbolaget samtidigt som hon också kallade sig för reikki-healer – vilket är en japansk healingform – och ”certifierad sorgebearbetare” på sin hemsida. Det konstaterar IVO i sin utredning av bolaget, och skriver även att kvinnan bland annat erbjöd ”skratt-terapi”.

Annons
Annons

– Jag har aldrig sett eller hört talas om något liknande fall. Jag blir bedrövad och förbannad. Det är pengar som ska gå till assistans men som används till något helt annat, säger Thomas Falk, chef för den nationella kontrollenheten på Försäkringskassan, som upptäckt en rad fuskbolag.

Under fyra år hade kvinnan fått cirka 16 miljoner kronor i assistansbidrag – där summan främst skulle ha gått till att ge stöd till en svårt funktionshindrad person i kvinnans bolag. I stället gick pengarna enligt utredningen främst till healingbutiken som säljer bland annat rökelse, orakelkort och cd-skivor med delfinmusik. Butiken drivs fortfarande – men hemsidan verkar inte längre innehålla information om vare sig skratt-terapi eller reikki-healing.

Kvinnans bolag fick 4 miljoner per år i assistansersättning under fyra år för en funktionshindrad person. En granskning av butikens resultatrapporter år för år visar att kvinnan angett assistansersättningen under firmans intäkter. Det betyder att pengar som ska gå till assistans buntades samman med försäljning av prylar som exempelvis örtmassageoljor och chakraljus.

”Det positiva resultatet (för healingbutiken) beror på intäkterna från assistansersättningen”, konstaterar IVO i sin utredning. Enligt butikens resultat skulle man, utan assistansersättning, gå med miljonförlust.

Assistansersättningen har bland annat gått till utbetalad lön till kvinnans sambo som arbetat i butiken. Han tjänade cirka 400 000 kronor per år, enligt IVO:s utredning.

SvD har gett kvinnan möjlighet att kommentera utredningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons