Annons
X
Annons
X

Assange vill ha skadestånd

I augusti exploderade våldtäktsanklagelserna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange.

Åklagarmyndighetens hantering av ärendet har kritiserats från många håll – och överåklagaren dröjer med sitt beslut om ett eventuellt åtal.

– Jag tänker stämma, flera olika advokater råder mig att stämma, säger Julian Assange till Svenska Dagbladet.

Foto: AP PHOTO/LENNART PREISS

Wikileaksgrundaren Julian Assange planerar att stämma den svenska staten på grund av de juridiska missgrepp han anser sig ha blivit utsatt för.

– Jag är mycket besviken på svenska myndigheter, säger han.

–Jag tänker stämma på grund av felbehandlingen som jag utsatts för.

Annons
X

I augusti anklagades Julian Assange på sannolika skäl för ett fall av våldtäkt och ett fall av ofredande i Sverige. Nyheten kablades ut över hela världen och Assange anhölls i sin frånvaro av av jouråklagaren Maria Häljebo Kjellstrand.

Dagen efter revs anhållningsbeslutet upp av chefsåklagare Eva Finné och våldtäktsanklagelserna avskrivs.

Men den 1 september blir Julian Assange åter våldtäktsmisstänkt. Överåklagare Marianne Ny vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum beslutar att förundersökningen om våldtäkt ska återupptas och att fallet som rubricerats som ofredande rubriceras som sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

Sedan dess har åklagarmyndigheten dröjt med sitt beslut om ett eventuellt åtal.

Julian Assange befinner sig just nu på okänd ort i England.

– Om man söker på ”våldtäkt” på internet så står mitt namn bredvid på en av 18 träffar. Det här är den värsta formen av nedsmutsningskampanj som jag har drabbats av. Anklagelserna är ärekränkande och falska.

Han säger att hela ärendet har skötts dåligt av de svenska myndigheterna från början.

– Jag har inte delgivits ett enda dokument om varken anklagelser eller annat. Jag vet ingenting mer än allmänheten om vad som händer i ärendet.

Assange säger att han stannade i Sverige i tre, fyra dagar efter polisanmälan för att vänta på ”att de skulle få ihop saker och ting”, men när han då inte kontaktats av polis eller åklagare lämnade han landet.

Han säger att det är bland det värsta han varit med om – men att det är ”okej” nu.

– Faktiskt, för varje gång jag ser skriverier om anklagelserna ser jag framför mig hur skadeståndet från den svenska regeringen växer.

Assange uppger att han inte vet när en stämning kommer att komma – att det är upp till hans advokater.
Men det kommer förmodligen att dröja tills efter förundersökningsledaren överåklagare Marianne Ny lämnat sitt besked om ett eventuellt åtal.

Marianne Ny går inte att nå, men på Åklagarmyndighetens hemsida ges en föga klargörande beskrivning av ärendet:

”Utredningsarbetet har gått vidare men fortfarande återstår några åtgärder att vidta före beslut. Det är inte möjligt att bedöma när beslut kan komma. Ett beslut kan ligga inom en nära framtid men det kan också dröja.

Med hänsyn till utredningen är det inte möjligt att gå in på varför prognos om tidpunkt för beslut inte kan lämnas. Det är för närvarande inte heller möjligt att lämna några närmare uppgifter om innehållet i utredningen.”

Planerna på att upprätta en bas för sig själv och Wikileaks i Sverige har Julian Assange nu kastat överbord.

Han har fått avslag på sin ansökan om ett svenskt arbetstillstånd, vilket krävs för att han ska få ansöka om ett svenskt utgivningsbevis för sajten. Något som skulle göra att Wikileaks skulle kunna omfattas av det svenska käll- och efterforskningsskyddet.

–Jag fick ingen motivering till varför jag inte fick arbetstillstånd.

Han säger att han lagt ner betydande resurser på att bygga en bas i Sverige, och att hans advokater sett till att alla teknikaliteter var i ordning för ett godkänt arbetstillstånd.

Misstankarna finns där om att amerikanska myndigheter kontaktat svenska för att se till att den kontroversielle australiern inte får en fristad i Sverige.

– Det gjordes ju exempelvis uttalanden i senaten om att Island inte skulle ge mig en fristad. Jag tror att underrättelsetjänster får samma uppmaningar ”privat”, säger Assange.

Nu ligger Kuba bra till för Wikileaks-frontmannen.

– Det handlar om att undkomma västs underrättelse- och militärallians. Om det blir Kuba kommer det att aktualisera frågan om vad det egentligen innebär att en journalist från väst tvingas till en position där han söker asyl på Kuba. I vanliga fall är det tvärt om.

Annons
Annons
X
Foto: AP PHOTO/LENNART PREISS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X