Annons
X
Annons
X

Assange: 14-åring hade kunnat hacka mejlen

De mejl som Wikileaks publicerade inför det amerikanska valet, och som enligt USA var resultatet av en rysk hackattack mot Demokraterna, kom inte från Ryssland. Det säger Wikileaksgrundaren Julian Assange i en intervju med tv-kanalen Fox News.

Av TT, SvD
(uppdaterad)
Misstänkta ryska hackerattackerna mot USA
Foto: Frank Augstein / TT / NTB Scanpix

– Vi kan lova, och vi har sagt det upprepade gånger de senaste två månaderna, att vår källa inte är den ryska regeringen eller någon annan stat, säger Assange.

I intervjun anklagar han också president Obama för att försöka minska trovärdigheten för den tillträdande presidenten genom anklagelserna om ryska hackattacker under valrörelsen.

– De försöker undergräva Trump-administrationen när den är på väg att installeras i Vita huset. De försöker säga att Trump inte är legitim president, säger han.

Annons
X

Hemliga mejl läckte under flera månaders tid från Hillary Clintons kampanjledare John Podesta, vilket tros ha försämrat hennes möjligheter att bli president.

Men enligt Julian Assange hade den hackningen kunnat genomföras av ”en tonåring”.

– Vi publicerade flera mejl som visade hur Podesta svarade på ett phishing-mejl. Podesta avslöjade själv att hans lösenord var ”password”, säger Assange i intervjun med Fox.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Phishing avser försök att genom falska meddelanden få mottagaren att lämna ut känslig information, som exempelvis lösenord.

  – En 14-åring hade kunnat hacka Podesta på det sättet, säger Assange i intervjun.

  Intervjun är gjord på Ecuadors ambassad i London, dit Assange tog sin tillflykt 2012, efter att ha blivit anklagad för våldtäkt under ett besök i Sverige 2010. Som svar på en fråga om anklagelserna säger han att fallet inte drivits av de kvinnor som gjort anmälningarna, utan av staten (genom åklagare) Sverige.

  – Jag har varit olagligt häktad, utan att bli åtalad, i sex år. Jag har varit i husarrest på den här ambassaden i fyra och ett halvt år utan solljus. Det är tufft, men det är en del av det uppdrag som jag åtagit mig, säger Assange.

  Annons
  Foto: Frank Augstein / TT / NTB Scanpix Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X