Annons
X
Annons
X

Assange: Sverige inte neutralt

Sverige har ”förpassat neutraliteten till historiens soptipp”, anser Julian Assange. Det bevisas enligt Wikileaksgrundaren av Sveriges bidrag till det Nato-ledda kriget i Afghanistan och flyginsatsen i Libyen i fjol.

Av AFP, Reuters, TT
Julian Assange håller tal på balkongen på Ecuadors ambassad i London tidigare i augusti.
Julian Assange håller tal på balkongen på Ecuadors ambassad i London tidigare i augusti. Foto: AP PHOTO

Den våldtäktsmisstänkte australiern gjorde sina uttalande för spansk och ecuadoriansk tv som träffat honom på Ecuadors ambassad i London.

41-åringen befarar att Sverige skulle överlämna honom till USA, där han fruktar dödsstraff för Wikileaks publicering av hemliga amerikanska dokument.

Regeringarna i London och Quito bekräftar återupptagna samtal om Assange. Den brittiske utrikesministern William Hague pratade i går med Ecuadors vicepresident Lenin Moreno om Assange vid invigningen av Paralympics i London.

Annons
X

– Jag är övertygad om att vi ska nå en lösning, sade Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino till Reuters.

Han tror på garantier för att Sverige inte överlämnar Assange till USA, eftersom Storbritannien inte vill ge honom fri lejd ut ur landet.

– Alternativet med garantier kan vara mer gångbart. Vi bör få tydliga, skrivna garantier från de länder vi förhandlar med, sade utrikesministern.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt svenska UD:s presschef Anders Jörle pågår dock inga samtal just nu mellan Sverige och Storbritannien eller Ecuador. Utrikesminister Carl Bildt har tidigare sagt att han inte kan ge några garantier eftersom det svenska rättsväsendet är oberoende.

  Enligt USA är Assange inte efterlyst.

  Ecuadors president Rafael Correa sade i statlig tv att Assange inte skulle få en rättvis prövning i USA och att det utöver garantier och fri lejd finns ett tredje alternativ - att svensk åklagare förhör Assange på ambassaden.

  Det tycker även hans svenska advokater, men åklagaren vill inte av utredningsskäl.

  Foto: VALENTIN FLAURAUD/REUTERS

  Fakta: Julian Assange

  Född: 1971 i staden Townsville, Queensland, Australien.

  Yrke: Programmerare och journalist.

  Ungdom: Levde ett kringflackande nomadliv med föräldrarna som drev en turnerande teater. Som 14-åring hade Julian flyttat 37 gånger. Mamman separerade från pappan eftersom hon fruktade att han var med i en sekt som ville röva bort barn.

  Utbildning: Gick i skola hemma med sin bror eftersom modern var emot traditionell utbildning. Studerade sedemera fysik på University of Melbourne.

  Familj: Gifte sig som 18-årig vid en inofficiell ceremoni och fick en son. När han 1991 dömdes till böter för 25 punkter av dataintrång lämnade frun honom och tog med sig parets barn. Åtta år senare enades de om delad vårdnad.

  Datorvana: Fick sitt första modem vid 16 års åldert. Döpte sin nätprofil till Mendax, betyder ungefär ”ärofyllt oärlig”. Blev en moralisk hacker med mottot att aldrig förstöra eller ändra informationen i systemen han bröt sig in i, samt att dela informationen med andra.

  Belönad: Tilldelades 2008 Economist Index on Censorship Award och 2009 Amnesty International Media Award (New Media) för att ha rapporterat om avrättningar utan rättegång.

  Efterlyst: Internationellt efterlyst misstänkt för våldtäkt av en kvinna och sexuellt tvång och sexuellt ofredande av en annan i Sverige.

  Mer om turerna kring Assange

  Quito TT-AFP-Reuters

  Annons
  Annons
  X

  Julian Assange håller tal på balkongen på Ecuadors ambassad i London tidigare i augusti.

  Foto: AP PHOTO Bild 1 av 2
  Foto: VALENTIN FLAURAUD/REUTERS Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X