Annons

Assange kan klandras, inte svenskt rättsväsende

Julian Assange vill att allt ska ske på hans villkor, och så fungerar det inte i en rättsstat. Att häva häktningsbeslutet i detta ärende skulle vara ovärdigt Sverige som rättsstat, skriver Elisabeth Massi Fritz i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad

Advokat Elisabeth Massi Fritz och Julian Assange.

Foto: TT Bild 1 av 2

De målsägande har fått utstå mer hot, hat och trakasserier än ni kan föreställa er, skriver advokat Elisabeth Massi Fritz.

Foto: LISABETH OHLSON WALLIN Bild 2 av 2

Julian Assanges försvarsadvokater Per E Samuelson och Thomas Olsson har fel när de skriver att det enda sättet för åklagaren att driva förundersökningen framåt är att förhöra Assange på Ecuadors Ambassad i London (Brännpunkt 12/7). Det är inte en väg framåt, utan en återvändsgränd.

Assange må vara villig att bli förhörd på ambassaden, men där slutar (också) hans samarbetsvilja. Inget frihetsberövande, ingen rättegång och ingen lagföring kommer att kunna genomföras så länge Assange vägrar att lämna ambassaden. Assange vill att allt ska ske på hans villkor, och så fungerar det inte i en rättsstat. Därför har åklagaren, med all rätt, valt att inte gå Assange och hans försvarsadvokaters ”krav” om förhör på Ecuadors Ambassad i London till mötes.

Annons
Annons
Annons