Annons
X
Annons
X

Assange inte längre misstänkt för våldtäkt

Wikileaks frontman Julian Assange anhölls i sin frånvaro sent på fredagen, misstänkt för ett fall våldtäkt och ett fall av ofredande.

Men på lördagseftermiddagen hävdes anhållningsbeslutet.

– Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt, säger chefsåklagare Eva Finné.

Foto: SCANPIX (ARKIV)

Julian Assange, världskänd och omdiskuterad frontman för sajten Wikileaks, anhölls i frånvaro på fredagskvällen. Han var på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.

– Ja, jag kan bekräfta att han är anhållen i sin frånvaro. Men eftersom det är en känslig utredning har jag inga kommentarer i övrigt, sade Johan Kjellsson, jourhavande åklagare vid åklagarkammaren för Stockholm City, till SvD.se.

Men sent på lördagseftermiddagen hävdes anhållningsbeslutet av chefsåklagare Eva Finné.

Annons
X

Hon ansåg inte att det finns skäl för att han ska vara fortsatt anhållen.

– Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt, säger Eva Finné i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

Förklaringen till att anhållandet av Julian Assange hävs är att chefsåklagare Eva Finné gjort bedömningen att det inte går att misstänka våldtäkt.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men undersökningen är inte nedlagd, misstankarna om ofredande kvarstår.

  – Åklagaren tittar vidare på det här ärendet och utredningen fortsätter. Men det är ju naturligt att man börjar med den allvarligaste anklagelsen som innebär ett frihetsberövande. Det är ett allvarligt intrång i integriteten, säger Karin Rosander, informationsdirektör vid åklagarmyndigheten till SvD.se.

  Varför avskrevs misstankarna om våldtäkt?

  – Jag kan inte svara på om det handlar om att ny information har tillkommit eller om det är samma som i går kväll. Men det är inte helt ovanligt att åklagare kommer fram till olika slutsatser av samma material, det är ju en bedömningsfråga, säger Rosander.

  Har man varit i kontakt med Julian Assange?

  – Nej, så vitt jag har förstått har man inte lyckats komma i kontakt med honom, säger Karin Rosander.

  Citypolisen i Stockholm vill inte kommentera utredningen utan hänvisar till åklagaren.

  Enligt tidningen Expressen var det två kvinnor, 20 och 30 år, som kom till polisen under fredagen för att berätta om vad som hänt när de träffade Assange.

  Den ena kvinnan ska Assange ha träffat på Södermalm i Stockholm mellan lördagen och söndagen förra veckan. Den andra kvinnan ska han ha träffat i Enköping i tisdags morse.

  Ingen av kvinnorna hade enligt uppgifter till tidningen velat göra någon anmälan. Orsaken ska, enligt en av Expressens källor, vara att de var rädda.

  På fredagskvällen bedömde en åklagare att misstankarna mot Julian Assange var så pass starka att han skulle anhållas i sin frånvaro.

  Aftonbladet har sedan förra veckan ett kontrakt med Julian Assange som kolumnist. Han skulle ha levererat den första kolumnen idag för publicering i morgondagens tidning.

  Chefredaktör Jan Helin sade tidigare på lördagen att han beslutat att avvakta med vidare samarbete tills han har fått klarhet i vad som ligger bakom anklagelserna och vad det finns för substans i anmälan.

  – Det är viktigt nu att han får ge sin version av anklagelserna. Därför söker vi honom, säger Jan Helin, som vill ha mer information av Julian Assange än den knapphändiga dementin som han skickade till Helin i förmiddags.

  Vad krävs för att Aftonbladet ska återuppta samarbetet?

  – Jag har inte tagit ställning till det än. Jag måste få klarhet i de här uppgifterna först, sade Helin som bloggar om situationen
  här .

  Han tillade att anklagelserna rör personen Assange, inte organisationen Wikileaks.

  – Trovärdigheten i dokumenten från Afghanistan påverkas naturligtvis inte av anklagelserna om våldtäkt, men det uppstår en olustkänsla kring hela situationen, sade Jan Helin.

  Därför skriver vi om Assange blogg.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X