Annons
X
Annons
X

Assange gripen i Storbritannien

Julian Assange har gripits av brittisk polis, efter att frivilligt ha kommit till ett möte på en polisstation.

Han misstänks för bland annat våldtäkt i Sverige.

Men att få Wikileaksgrundaren utlämnad till Sverige kan ta flera månader.

Foto: SCANPIX

Assange ska ställas inför en domstol i England senare idag, som ska avgöra om han ska utlämnas till Sverige, skriver AP. Assange greps klockan 09.30 lokal tid, alltså 10.30 svensk tid.

Björn Hurtig, som företräder Assange i Sverige, säger att hans klient sannolikt kommer att bli utlämnad hit eftersom man i andra länder som har avtal med Sverige brukar följa domstolsbeslutet här. Om Assange motsätter sig utlämnadet i domstolen kommer han sannolikt att stanna i häkte i Storbritannien eller få gå fri mot borgen tills frågan om hans utlämnande avgjorts.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om Assange kommer till Sverige kommer han omedelbart att ställas inför en häktningsdomare som ska pröva frågan om han ska vara häktad en gång till.

  Annons
  X

  – Åklagaren har begärt honom häktad för att hon vill förhöra honom. När ett förhör har skett tror jag att han kommer att släppas, eftersom det vore oproportionerligt att hålla honom fortsatt häktad. Dessutom tror jag att misstankarna mot honom kommer att släppas eftersom han inte begått något brott, säger Hurtig till TT.

  Claes Borgström, advokat för de två kvinnor som polisanmält Assange, är inte förvånad över att Assange greps.

  – Tvärt om, jag tycker att det har tagit alldeles för lång tid. Han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, som kan ge fyra års fängelse, olaga tvång och sexuellt tvång. Det är tillräckligt för att bli utlämnad, säger Borgström till SvD.se

  Assanges brittiske advokat Mark Stephens har tidigare bekräftat att Assange skulle möta brittisk polis inom en nära framtid. Enligt Sky News var det under det frivilliga mötet med polisen som han greps. På mötet med polisen var Mark Stephens med och även en annan av Assanges advokater, Jennifer Robinson.

  Wikileaksprofilen har tidigare uttryckt oro över att åka till Sverige, eftersom han är rädd att därifrån utlämnas till andra länder. Den senaste tiden tros han ha hållit sig gömd någonstans i England.

  Assanges advokater sade tidigare i dag att han kommer kämpa emot att utlämnas till Sverige.

  – Jag tror att han kommer att få en rättvis utfrågning i Storbritannien men att hans möjligheter till en rättvis rättegång om han skulle bli utlämnad till USA, vilket är ett verkligt hot, är nästan obefintliga, sade en av Assanges Londonbaserade advokater Jennifer Robinson till australiska ABC.

  Claes Borgström menar att det inte ligger något annat bakom häktningsbeslutet än vad Assange misstänks för i Sverige.

  – Det här har ingen koppling till Wikileaks, USA eller CIA. Det finns ingen konspiration. Det vet Assange också, när han säger annorlunda ljuger han, säger Borgström.

  Enligt Tommy Kangasvieri, biträdande chef för IPO (Rikskrims enhet för internationellt polissamarbete) är man just nu inne i en avvaktande fas.

  – Hur lång tid det tar innan Assange kommer hit beror ju på hur han ställer sig till den svenska arresteringsordern. Om han går med på att utlämnas hit kan det gå ganska fort, kanske tio dagar. Om han motsätter sig den kan det ta upp till 90 dagar för han har ju alltid rätt till en överprövning, säger Kangasvieri till TT.

  Brittiska poliskällor som AFP talat med finner det osannolikt att Assange släpps mot borgen, eftersom det finns risk att han lämnar landet.

  Gripandet av Assange påverkar inte Wikileaks planer för publiceringen av fler hemliga dokument, uppger en talesman för organisationen till Reuters.

  – Wikileaks fungerar som vanligt. Vi fortsätter på samma spår som tidigare, säger islänningen Kristinn Hrafnsson.

  Han uppger att verksamheten styrs från London och andra platser.

  När SvD når överåklagare Marianne Ny strax efter elva på förmiddagen har hon ingen ytterligare information om gripandet.

  – Jag har bara hört från media att han är gripen, säger hon.

  USA:s försvarsminister Robert Gates välkomnar gripandet av Assange.

  – Jag hade inte hört det men det låter som goda nyheter, sade Gates till journalister under sitt besök i Afghanistan.

  och TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X