Annons
X
Annons
X

”Assange får inte fri lejd ut ur landet”

Storbritanniens utrikesdepartement säger sig inte påverkas av asylbeskedet utan är fast beslutet att se till att Assange utlämnas till Sverige. ”Politisk asyl ska inte användas för att slippa undan en rättegång”, säger landets utrikesminister William Hague.

[object Object]
Julian Assange Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP

När Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino tillkännagav beskedet att Julian Assange får politisk asyl i landet tryckte han på att det svenska rättsväsendet inte skulle vara rättssäkert.

– Julian Assange skulle inte få en rättvis rättegång och skulle riskera dödsstraff, sade Ricardo Patino under presskonferensen och syftade på scenariot att Sverige i sin tur skulle lämna ut Assange till USA.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  DETTA HAR HÄNT:
  Assange får politisk asyl

  Annons
  X

  Vid en
  presskonferens under kvällen nekade Storbritanniens utrikesminister William Hague till de rykten som florerat om att det sulle finnas ett avtal om att lämna ut Assange till USA.

  – Vi har inget avtal med USA. Det här handlar om att Storbritannien fullföljer sin skyldighet gällande utelämmnandelagen gentemot Sverige, som är en nära partner på många sätt.

  Hague uppgav att Storbritannien är fast beslutet att se till att Assange inte får resa ut ur landet.

  – Vi kommer inte att ge Assange fri lejd ut ur Storbritannien, det finns heller ingen rättslig bas för att göra det.

  – Politisk asyl ska inte användas för att slippa undan en rättegång.

  USA:s utrikesdepartement menar att det inte finns några planer på att blanda sig i fallet i nuläget. Talespersonen Victoria Nuland säger till AFP de inte satt press på Storbritannien för att lämna ut Assange, rapporterar TT.

  Om Storbritannien håller fast vid sitt ord och vägrar låta Assange lämna landet är hans nästa steg att överklaga till Internationella domstolen i Haag säger den spanske domaren Baltasar Garzón till
  El Pais.

  – Storbritannien måste följa de diplomatiska åtagandena i flyktingkonventionen och respektera suveräniteten hos det landet som gett asyl, säger domaren som hjälper Assanges försvar.

  FOLKRÄTTSEXPERT:
  Asyl löser inte Assnages problem

  CLAES BORGSTRÖM:
  ”Näst intill otroligt”

  WIKILEAKS:
  Ett mycket glädjande besked

  Annons
  Annons
  X

  Julian Assange

  Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X