Annons
X
Annons
X

Assange får asyl i Ecuador

Wikileaks-grundaren Julian Assange får asyl i Ecuador. Det meddelade landets utrikesminister i dag.

– Det är en betydande seger för mig och mitt folk. Saker och ting kommer troligen att bli mer stressiga nu, sade Julian Assange själv enligt personal på ambassaden, rapporterar AFP.

Av SvD, TT
Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino vid presskonferensen i dag.
Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino vid presskonferensen i dag. Foto: AP PHOTO

Klockan 14 svensk tid höll Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino en presskonferens i huvudstaden Quito där han avslöjade att Assange har beviljats politisk asyl. Ministern kritiserade Storbritannien för att ha hotat att storma ambassaden i London och hämta ut Assange.

Patino sade att Ecuador är en fri stat som inte kan acceptera påtryckningar utifrån och menade att Storbritannien har attackerat Ecuadors rätt att behandla asylärenden.

Enligt utrikesministern har alla aspekter i ärendet utvärderats. Patino anklagar Sverige för att ha åsidosatt Assanges rättigheter och hävdar att Wikileaks-grundaren riskerar en orättvis rättegång och dödsstraff om han skulle utlämnas till USA.

Annons
X

Assange själv kommenterade beslutet inifrån ambassaden:

– Det var inte Storbritannien eller mitt hemland Australien som skyddade mig från förföljelse, utan ett modigt, oberoende latinamerikanskt land.

Assange konstaterade att ”kampen” fortsätter:

– Uppgiften att skydda Wikileaks och dess personal, anhängare och källor fortsätter.

Wikileaks:
Ett mycket glädjande besked

Storbritannien reagerar med ”besvikelse” på beskedet.

De anser att Assange har uttömt alla möjligheter att överklaga, och att Storbritannien har en skyldighet att överlämna honom till Sverige.

”Vi kommer att leva upp till denna skyldighet. Den ecuadorianska regeringens beslut ändrar inte på det”, skriver brittiska UD men tillägger att man strävar efter en förhandlingslösning.

Den svenska regeringen är besvikna över beskedet från Ecuador. Det säger UD:s presschef, Anders Jörle:

– Först och främst är det här ett oacceptabelt försök att från Ecuador att stoppa den svenska rättsprocessen. I den ecuadorianska utrikesministerns tal fanns flera grova anklagelser mot det svenska rättssystemet som vi starkt måste tillbakavisa.

Enligt Jörle är grunden för att Assange har beviljats asyl helt felaktig. Svensk lag och Sveriges förpliktelser enligt Europakonventionen innebär att Assange inte kan lämnas ut till USA, eftersom USA utdömer dödsstraff.

Efter beskedet har UD bestämt sig för att kalla Ecuadors ambassadör till möte.

– Vi kommer snarast kalla ambassadören till UD för att tillkännage vår hållning, säger Jörle.

Carl Bildt tillbakavisar bestämt anklagelserna om att Sverige inte skulle vara rättssäkert.

”Vårt stabila rättssystem garanterar var och ens rättigheter. Vi tillbakavisar bestämt alla påståenden om det motsatta”, skriver utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

CLAES BORGSTRÖM:
”Näst intill otroligt”

En myndighetskälla i Quito säger till tidningen The Guardian att landet ser Assanges asylbegäran som en humanitär fråga och att saken i praktiken varit avgjord redan tidigare.

– Det är tydligt att när Julian gick in på ambassaden så fanns redan någon sorts överenskommelse, säger källan till tidningen.

– I hans arbete ser vi en parallell till vår kamp för nationell suveränitet.

Storbritannien har tidigare sagt att de skulle neka Julian Assange fri passage från London även om han fick asyl i Ecuador.

”Vi måste vara fullkomligt klara med att detta betyder att om vi får en förfrågan om fri passage för Mr Assange, efter ett beviljade av asyl, skulle denna nekas” sade Storbritanniens chargé d'affaires till Ecuadors regering vid ett möte.

Under dagen har ett stort uppbåd av journalister och demonstranter samlats utanför ambassaden i London.

Ecuadors ambassad i Sverige meddelar SvD att de avvaktar att komma med kommentarer eftersom de nu sitter i videokonferens med Ecuadors utrikesminister.

LÄS MER
Storbritannien hotar storma Ecuadors ambassad

SvD.se/TT

Annons
Annons
X

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino vid presskonferensen i dag.

Foto: AP PHOTO Bild 1 av 3

Stökigt utanför ambassaden i London.

Foto: AP PHOTO/SANG TAN Bild 2 av 3

Assange utanför domstolen i London.

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH/AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X