Annons
X
Annons
X

Assange bröt tystnaden från ambassaden

Wikileaksgrundaren Julian Assange gjorde i dag sitt utlovade framträdande inför världspressen från en balkong på Ecuadors ambassad. I talet tackade han alla som stöttat honom och passade också på att kräva att USA slutar med ”häxjakten på whistleblowers”.

(uppdaterad)
Fallet Julian Assange
Julian Assange bröt tystnaden sedan i mars, när han talade från en balkong på Ecuadors ambassad.
Julian Assange bröt tystnaden sedan i mars, när han talade från en balkong på Ecuadors ambassad. Foto: SANG TAN/AP

Iklädd skjorta och slips klev Julian Assange till slut ut på Ecuadors ambassads balkong. Inför journalister från världspressen och ett 40-tal poliser inledde han sitt tal som mest handlade om hans tacksamhet för allt stöd han fått.

– Jag är här i dag för att jag inte kan vara med er där ute. Tack för er generositet och tack för att ni blir de vittnen som gör att världen får se detta genom era ögon, sa Assange.

Han tackade också Ecuadors folk och presidenten för att ha gett honom asyl i landet.

Annons
X

– Jag vill också tacka de anställda på ambassaden som visar mig gästvänlighet och generositet trots hoten vi fått motta, sa han.

På fredag kommer det att hållas ett möte i Washington angående situationen, enligt Assange, som räknade upp en rad latinamerikanska länder som stöttat honom.

Ett tack gick också till hans anhängare i Storbritannien och Sverige.

– Till alla som stöttat mig trots att deras regeringar inte gjort det. Er dag kommer att komma.

Han hälsade också till sin familj.

– Till min familj och mina barn som berövats sin far; Förlåt mig, vi kommer snart att återförenas.

Han talade om att yttrandefriheten hotas, liksom hela Wikileaks. Där måste det ske en förändring, menar han.

– Jag ber president Obama att göra det rätta. USA måste stoppa sin häxjakt mot Wikileaks. USA måste lova att inte åtala våra anställda. USA måste lova att de inte ska åtala journalister som riktar ljuset mot de mäktiga. USA:s krig mot whistleblowers måste upphöra.

Samtidigt tog han upp Bradley Mannings situation. Manning, soldaten som sitter häktad misstänkt för att ha läckt hemligt material från Wikileaks, har fortfarande inte fått någon rättegång. Han riskerar att dömas till livstid i den militärrättegång som ska hållas mot honom i höst.

– Bradley Manning måste släppas fri, sa Assange.

Julian Assange nämnde ingenting om anklagelserna om våldtäkt eller hur länge han planerar att stanna på ambassaden. Han svarade inte på några frågor från pressen utan återvände snabbt in på ambassaden efter att han avslutat sitt tal.

Före uttalandet hade det spekulerats i var och hur Assange skulle kunna visa sig utanför ambassaden utan att bli gripen av brittisk polis. Även om trappan utanför hade räknats som brittisk mark så bedömdes balkongen fortfarande tillhöra den ecuadorianska ambassaden. Det var också där, bakom en vajade flagga, som Assange gjorde sitt första framträdande sedan i mars.

Annons
Annons
X

Julian Assange bröt tystnaden sedan i mars, när han talade från en balkong på Ecuadors ambassad.

Foto: SANG TAN/AP Bild 1 av 3

Julian Assange bröt tystnaden sedan i mars, när han talade från en balkong på Ecuadors ambassad.

Foto: SEAN DEMPSEY/AP Bild 2 av 3

Poliser utanför ambassaden.

Foto: ALASTAIR GRANT/AP Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X