Annons
X
Annons
X

Assange blir kvar i brittiskt häkte

Wikileaks-grundaren Julian Assange hålls kvar i brittiskt häkte fram till 14 december. Domstolen nekade borgen.

Assange uppger nu för rätten att han vägrar återvända till Sverige.

Orsaken till att Assange måste stanna i häktet är att domaren bedömer det som att han har både motiv och möjlighet att lämna landet om han frisläpps.

Domaren påpekade också att Assange inte frivilligt hade överlämnat sig till polisen och att han har hållit sig gömd i Storbritannien. Julian Assange kommer troligen att föras till fängelset i Wandsworth i södra London.

Efter att ha nekats att släppas mot borgen sa Assange till rätten att kommer att vägra att återvända till Sverige, rapporterar Sky News.

Annons
X

På eftermiddagen idag inleddes domstolsförhandlingen mot Julian Assange i London. Han har i rätten motsatt sig utlämning till Sverige, skriver AP.

Runt 150 journalister hade samlats utanför.

– Julian Assange är vid gott mod, sa hans brittiske advokat Mark Stephens innan han gick in i domstolsbyggnaden.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När förhandlingarna inleddes hävdade åklagaren att Assanges ”nomadiska livsstil” utgör en flyktrisk och argumenterade därför för att Wikileaksgrundaren ska vara kvar i häktet, skriver Aftonbladet.

  – Han samarbetar inte och vägrade inledningsvis att lämna fingeravtryck och dna-prov, sa åklagaren enligt tidningen.

  Enligt Jon Pelling, SvD:s reporter på plats, har journalister från hela världen samlats utanför domstolen.

  Strax innan förhandlingen inleddes fördes en grupp personer in i rättssalen, rapporterar TT:s medarbetare på plats utanför domstolsbyggnaden. Dessa personer uppges ha sagt sig vara villiga att betala en eventuell borgen för Julian Assange. Bland dessa personer fanns den australiske journalisten John Pilger och den brittiska mediepersonligheten Jemina Goldsmith. Men domstolen motsatte sig borgen, och beslutade att Assange ska stanna i häktet.

  John Pilger sade sig vara villig att ställa upp med 20 000 pund i borgen för Julian Assange och han tillade att han ”känner Assange och betraktar honom som en väldigt ansvarsfull person som han har den största respekt för.

  Pilger sade också att anklagelserna mot Assange är absurda och han antydde och det låg politiska påtryckningar bakom anklagelserna om våldtäkt och sexuella övergrepp.

  Utanför på gatan uppstod tumult när åhörarna lämnade domstolsbyggnaden.

  – Vi tror på dig Julian Assange, ropade en man i folkgruppen.

  I morse
  greps Julian Assange under ett möte med brittisk polis som han kom till frivilligt. Domstolen ska nu ta ställning till om Assange kan utlämnas till Sverige.

  Mark Stephens berättade att mötet på morgonen hos polisen varit ”hjärtligt”, och att man bland annat bekräftade Julian Assanges identitet.

  Wikileaksgrundaren har tidigare sagt att han är rädd att utlämnas till något annat land om han reser till Sverige, och enligt AP motsatte han sig också utlämning när han hördes i domstolen.

  Enligt
  Sky News har Stephens kallat den europeiska arresteringsorder som den brittiske polisen fick igår ett ”politiskt stunt”. Han säger också att Assange nu vill höra vad han anklagas för så att han kan rentvå sitt namn.

  Assange kommer sannolikt att stanna i häkte i Storbritannien eller få gå fri mot borgen tills frågan om hans utlämnande avgjorts.

  och TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X