Annons
X
Annons
X

Assange åter misstänkt för våldtäkt

Brottsmisstankarna mot Wikileaksgrundaren Julian Assange graderades upp från enbart ofredande på onsdagen. Han misstänks nu för bland annat våldtäkt och sexuellt tvång. Det framgår av ett beslut från överåklagare Marianne Ny vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg.

– Assange är besviken, arg och förvånad, och ber mig förklara hur det här rättsystemet fungerar, säger Assanges advokat Leif Silbersky.

(uppdaterad)

Sent igår eftermiddag fick Marianne Ny, överåklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg, tillgång till nytt material kring anklagelserna mot Assange. Det berättar Karin Rosander som är informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten. Ny skulle egentligen ha fattat beslut i överprövningsärendet redan igår, men sköt upp det på grund av de nya uppgifterna.

På förmiddagen i dag beslutade Ny att Assange på nytt misstänks för våldtäkt i ett fall, och dessutom sexuellt tvång och sexuellt ofredande i ett annat fall. Rosander vet inte om eller hur de nya uppgifterna har påverkat det beslutet.

”Vi har gått igenom ärendet och jag anser att det i den första delen finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts. Det finns också skäl att genomföra fler utredningsåtgärder”, säger överåklagare Marianne Ny i ett
pressmeddelande.

Annons
X

”Av hänsyn till den fortsatta utredningen och till alla berörda är det inte möjligt att lämna några närmare uppgifter ur förundersökningen”, fortsätter Marianne Ny.

Enligt beslutet kommer Erika Lejnefors, vice chefsåklagare vid Västerorts åklagarkammare, biträda Marianne Ny i förundersökningen. Hon kan inte svara på om man har haft kontakt med Assange sedan beslutet kom, eller om man söker honom.

– Sådant kommenterar vi aldrig, säger Lejnefors.

Hon vill heller inte gå in på vilken typ av utredningsåtgärder som ska vidtas.

Assanges försvarare Leif Silbersky är förvånad över beskedet att förundersökningen tas upp på nytt.

– Jag kan bara konstatera att cirkeln är sluten. Först var det en åklagare som beslutade om förundersökning, sedan en annan som beslutade att lägga ner, efter att noga ha gått igenom hela materialet, och nu en tredje som öppnar det igen. Man undrar vad en fjärde åklagare skulle säga. Och jag undrar vad utlandet tänker när de ser den här cirkusen, säger Silbersky till SvD.se.

Silbersky berättar att ett flertal utländska medier, bland andra CNN, varit i kontakt med honom och bett honom förklara vad som händer och hur det svenska rättsystemet fungerar.

– Ärligt talat har jag svårt att förklara det, säger Silbersky.

Själv har han inte tagit del av det material som ligger till grund för beslutet att öppna förundersökningen, och känner inte till om något nytt tillkommit. Men han är kritisk till att Assange aldrig hörts om våldtäktsanklagelserna.

– Det här beslutet har man alltså tagit utan att höra min kille, säger han.

Silbersky har varit i kontakt med Assange om anklagelserna, och kan berätta att ingen från åklagarmyndigheten kontaktat honom i ärendet.

– Han är inte kallad till några nya förhör i nuläget, säger Silbersky.

Enligt Pia Engström Lindgren, som är jurist och biträder de båda kvinnornas målsägarbiträde Claes Borgström, är kvinnorna nöjda med beslutet.

– Det här innebär att saken får utredas, säger hon till SvD.se.

Hon känner inte till att något nytt ska ha tillkommit som grund för att återuppta förundersökningen.

– Det här är ett beslut som fattats efter en överklagan.

Claes Borgström är mycket nöjd med överåklagarens beslut.

– Jag är väldigt glad över att man återupptagit förundersökningen och i princip enligt det jag begärt, säger han till TT.

Claes Borgström anser att beslutet är en klar skärpning av de ursprungliga misstankarna.

– Från början handlade det andra fallet om sexuellt ofredande, en misstanke som åklagare Eva Finné ändrade till ofredande. Nu rubriceras detta fall som sexuellt tvång och ofredande, säger Claes Borgström.

Han anser att överåklagarens beslut innebär att kvinnorna nu fått upprättelse.

– Kvinnorna har ju beskyllts för att komma med en påhittad berättelse, säger han.

Assange anmäldes från början av två olika kvinnor för våldtäkt och sexuellt ofredande och anhölls för en dryg vecka sedan i sin frånvaro av en jouråklagare.

Anhållningsbeslutet hävdes dagen efter av chefsåklagare Eva Finné, som granskade anmälningarna och efter förhör kom fram till att det enda Assange kunde misstänkas för var ett fall av ofredande.

De båda kvinnorna som företräds av advokat Claes Borgström är i 25 - 35-årsåldern och hade träffat Assange i samband med dennes föreläsningsturné.

Borgström överklagade Finnés beslut och hävdade att Assange bör delges misstanke om två fall av våldtäkt. Istället misstänks han nu för ett fall av våldtäkt och ett fall av sexuellt tvång och sexuellt ofredande.

och TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X