Annons
X
Annons
X

Assad viker inte om protester

Syriens president Bashar al-Assad tänker fortsätta att slå ned protesterna trots att Arabförbundet krävt att angreppen mot civila stoppas.

Av Reuters, TT

Syriens president Bashar al-Assad tänker fortsätta att slå ned protesterna trots att Arabförbundet krävt att angreppen mot civila stoppas.

I natt avfyrades granater på Baath-partiets högkvarter, den första rebellattacken som rapporterats i Damaskus. Minst två raketdrivna granater avfyrades mot högkvarteret, uppgav ögonvittnen på på morgonen.

I en intervju i Sunday Times upprepar Assad att en militäraktion mot Syrien kommer att sluta med en ”jordbävning” i Mellanöstern.

Annons
X

– Om det finns någon logik, rationell och realistisk, skulle de inte genomföra det eftersom konsekvenserna är mycket allvarliga. En militärintervention kommer att destabilisera hela regionen och alla länder kommer att påverkas.

Arabförbundets tidsfrist för Syrien har löpt ut. Om inte Assad-regimen drar tillbaka stridsvagnar från städerna, upphör med våldet samt släpper in 500 arabiska observatörer kommer sanktioner att införas.

– Konflikten kommer att fortsätta och påtryckningar för att kuva Syrien likaså, sade Assad i intervjun.

– Syrien kommer inte att vika sig.

Bland arabländerna finns aktörer som vill använda Arabförbundet som ”verktyg”, för att kunna gå till FN:s säkerhetsråd, säger Syriens utrikesminister Walid al-Muallem vid en presskonferens i Damaskus. Men den syriska regimen säger sig inte har några planer på att låta sig styras.

– Om vi måste slåss så kommer vi att slåss. Vi hoppas att vi inte tvingas slåss för problemen i Syrien kan bara lösa av syrierna, säger al-Muallem.

Arabförbundet förkastade i dag de tillägg till förbundets fredsplan för Syrien som regimen i Damaskus vill göra, rapporterar AFP.

”Vi kom överens om att tilläggen. . . som den syriska sidan föreslagit påverkar dokumentets grund och skulle ändra uppdragets natur radikalt,” hette det i ett uttalande från Arabförbundet.

I fredsplanen ingår bland annat att 500 observatörer ska skickas till Syrien för att övervaka situationen. Men libanesiska tidningen The Daily Star rapporterade tidigare i veckan att Syrien krävt att människorättsaktivister inte får ingå i gruppen.

Enligt en syrisk människorättsorganisation dödades 14 personer av säkerhetsstyrkor på lördagen.

I förra veckan uteslöt Arabförbundet Syrien till vidare från den panarabiska organisationen.

Även Turkiet har intagit en tuffare hållning mot Damaskus. Turkiska tidningar skrev på lördagen att Ankara övervägde att införa en flygförbuds- eller buffertzon i avsikt att skydda civila om dödandet fortsätter.

London TT-Reuters

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X