Annons

Assa säger upp för att putsa siffrorna

Bo Dankis har det inte lätt som ny koncernchef. I år har Assa Abloy sjunkit runt 20 procent. Gårdagens svaga resultatrapport skjutsade på kursnedgången ytterligare: aktien tappade hela 16,8 procent och stängde på 69:50 kronor.

Under strecket
Publicerad

Nu tvingas Bo Dankis säga upp 700 anställda världen över för att förbättra lönsamheten. Resultatet för andra kvartalet på 407 miljoner kronor hamnade 16 procent lägre än för ett år sedan. Analytikerna räknade med ett i det närmaste oförändrat resultat så vinstförsvagningen kom som en kalldusch. Bo Dankis, som blev koncernchef i februari i år, gjorde ändå ett självsäkert intryck på press- och analytikerkonferensen: - Resultatminskningen beror till hälften på negativa valutakurseffekter och till hälften beror den på lägre volymer och ökade kostnader för omstruktureringar i koncernen, förklarar han.

Även en nyansering av prognosen - till det sämre - fick marknadens aktörer att dra öronen åt sig. Nu förutses en fortsatt stabil marginal. Tidigare hette det att marginalutvecklingen skulle förbättras. En viktig förklaring till att det kärvar för låskoncernen är att det går trögt i Europa. I Europa, Mellanöstern och Afrika minskade försäljningen med drygt 7 procent till 277 miljoner euro, drygt 2,5 miljarder kronor, under kvartalet. - Området har väldigt mycket tagit intryck av osäkerheten i den allmänna ekonomin, sa Bo Dankis.

Annons
Annons
Annons