Assa Abloy hett byte för aktielånarna

Under strecket
Publicerad
Annons

I vecka 20 ökade aktielånen åter men inte särskilt dramatiskt till att värdemässigt motsvara 23,2 miljarder kronor. Med de senaste dagarnas börsfall som har utlösts av varningar från de styrande i Washington om nya terrorattacker mot USA, kan blankning bli en bra affär.

Aktielån, blankning eller korta positioner, kärt barn har många namn, går ut på att låna och sälja aktier för att återköpa pappren till ett lägre pris när det blir dags för återlämning. Efter den officiella bilden av kärnvapenhot mot USA föll på onsdagen nästan alla mest omsatta aktier på Stockholmsbörsens A-lista. Det var julafton för aktielånarna mitt i maj.
En av de aktier som backade mest var Assa Abloy. Det är händelsevis ett papper som under de senaste dagarna har dragit till sig aktielånarnas speciella intresse. Bara under loppet att en enda vecka mer än fördubblades aktielånen i Assa Abloy till 5,4 miljoner aktier värda 726 miljoner kronor.
Trots ökningen ligger Assa Abloy i lä för gamla och nya blankningsfavoriter. På
aktielåne- toppen finns nästan alltid Nokia, Ericsson och Telia. Under våren har kursvinnaren SKF konstant lånats i stora volymer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons