Aspirin skydd mot cancer och demens

Världens äldsta läkemedel aspirin går mot en ny vår. Nya upptäckter av att ämnet kan skydda mot cancer och demens har öppnat ett helt nytt forskningsfält. Men risken är stor att nyare och dyrare preparat tar över.

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt myterna började det med självaste läkekonstens fader Hippokrates på grekiska ön Kos. För 2 500 år sedan beskrev han att han använde en dryck baserad på pilträdets bark för att behandla feber och smärta.
1897 framställde den tyske kemisten Felix Hoffmann läkemedlet acetylsalicylsyra, där han använde salicylsyra som finns i pilbarken och lade till en kemisk acetyl-komponent för att minska påfrestningen på magen.
Därmed förvandlade han det urgamla traditionella folkliga örtpreparatet till världens första läkemedel Aspirin, som snabbt spreds över världen efter lanseringen 1899. Ett pionjärvarumärke i samma klass och av dignitet med Coca Cola och Ikea i dag.
Under de första årtiondena av förra seklet utvecklades Aspirin under olika namn till ett av alla känt undermedel mot framför allt smärta och feber. En storsäljare för det patentägande tyska läkemedelsföretaget Bayer. En framgång som födde en flora av likarade konkurrentpreparat med olika namn.
Efter sjuttio år, i början av 1970-talet, kom de första
tecknen på att aspirin kanske också kunde ha helt andra och överraskande effekter: nämligen att ge ett skydd mot blodpropp, hjärtinfarkt och slaganfall, de dominerande sjukdomarna i den rika västvärlden.

Annons

I dag äter miljontals människor sin barnalbyl varje dag för att förebygga och förhindra just ödesdiger hjärtinfarkt och/eller stroke. Bakom denna massmedicinering ligger otaliga forskningsrapporter som visat att aspirin minskar risken att få dessa två dödliga sjukdomar med cirka 30 procent, huvudsakligen genom att motverka uppkomsten av blodproppar. Det stora genombrottet för behandling mot hjärtinfarkt och slaganfall kom med världen dittills största studie 1988 gjord av brittiska forskare.
Ungefär samtidigt med de slutliga insikterna om hjärtskyddet, i det sena 80-talet, började aspirin också bli aktuellt för den andra stora och förmodligen mest fruktade sjukdomsgruppen i västvärlden: nämligen cancer. Under de senaste åren har den ena forskningsrapporten efter den andra lagts fram som tyder på att
regelbunden konsumtion av aspirin kan skydda mot cancer. Främst gäller det än så länge tjocktarmscancer, men eventuellt också flera andra cancerformer, bland dem de ”stora” som bröst-, lung- och prostatatumörer liksom blodcancer (leukemi). Världens första och äldsta undermedicin håller på att bli ett av de hetaste ämnena i kampen mot cancer.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons