Annons
X
Annons
X

Åsne Seierstad tar ansvar för världen

ÄNGEL. Åsne Seierstad ger hundratals intervjuer om sin nya bok Ängeln i Groznyj och har just finansierat ett bageri till barnhemmet kring vilket handlingen i boken kretsar. Men hon vill absolut inte bli kallad ängel.

[object Object]
Åsne Seierstad turnerar runt världen för att tala om sin senaste bok Ängeln i Groznyj. – Det är klart att jag blir berörd av allt jag ser, men jag sover gott om natten, säger hon. Foto: KARL MELANDER

– Jag har fått en röst genom mina böcker och den vill jag använda. Kanske kan jag i någon mån göra skillnad och jag har byggt en skola i Afghanistan, men är väl ingen ängel för det. Det är nog många som vill använda helt andra ord för att beskriva mig, säger författaren som sålt drygt 2,5 miljoner exemplar av sin tidigare reportagebok Bokhandlaren i Kabul.

– Jag har kanske ett visst ansvar för världen, eller jag har i alla fall tagit på mig det, fortsätter hon.

Så långt har vi kommit på tio minuter. Åsne Seierstad är inte bara författare och journalist, utan även ett intervjuproffs. Hon talar om att det handlar om att nollställa sig, att låta varje möte bli så unikt som möjligt. Hon tillstår dock att det ”kan bli svårt när det handlat om flera tusen intervjuer” genom åren. Men ”att det säkert kommer att gå bra den här gången”.

Annons
X

Och kanske är det just förmågan att hålla världen en bit ifrån sig och att samtidigt tro att det alltid kommer att gå bra, som är hennes unika framgångskoncept. Hon presenterade sig 2003 för den stora tv-publiken när hon ensam stannade kvar och med vinande bomber i bakgrunden rapporterade från krigets Irak. Hon har sedan dess haft ett antal oroshärdar som bas, varit korrespondent i Ryssland och Kina, rapporterat i tv och tidningar från bland annat Balkan, Afghanistan – och Irak.

Vad är det som gör att du är krigskorrespondent?

– Enligt min mamma har jag alltid varit orädd. Kanske är det genetiskt. Jag har numera ett särskilt allvar i livet, men för mig handlar det om att aldrig gå ur den journalistiska rollen. Att ha den som en sköld, det är enda chansen för mig att klara av det.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I boken Ängeln i Groznyj beskriver Åsne Seierstad sitt liv som ung, nyfiken frilansare i mitten av 1990-talet. Hon förstod inte vad som hände i Tjetjenien, men åkte dit för att ta reda på det.

  Tio år senare återvänder hon för att se hur det står till med människorna hon träffat och det fattiga krigshärjade land hon lärt känna. Hon reser ibland illegalt, andra gånger med visum och skissar långsamt på den ramberättelse, som så småningom skulle bli till ytterligare en bok.

  – Men jag har tvivlat många gånger på vägen. Vem vill läsa det här? En litterär Amnestyrapport om tortyr, eller vad blir det?

  Vändningen kom när hon upptäckte barnen. Genom finska Pirjo Honkasalos film Melancholia 3 om barn i dagens Ryssland, framträdde allt i nytt ljus. Det fanns en historia att berätta och som också skulle bli svår att blunda för. Den barnlösa Hadizat, som blev mamma till alla gatubarn, figurerar i båda.

  ”Pojkarna måste uppfostras från början igen. Avvänjas från sniffning och knarkande, läras upp till ett liv i fred. Adam verkade omöjlig att fostra. Han ville inte lyssna, inte lära sig, kunde inte sitta still. Men han ansåg att hundar kunde dresseras genom exemplets makt, och när han såg en hund slafsa i sig ett lik fångade han den, hängde upp den på en vägg och skar sakta av tass efter tass medan han skällde på den för att den hade ätit människor. /… / Hadizat gick själv och drog fram barn ur ruinerna, och hon sade aldrig nej när det kom någon. Så fick hon smeknamnet Ängeln i Groznyj. Det här var de hoppfulla åren”.

  Något hopp för Tjetjeniens hårt åtgångna folk är knappast den unge presidenten Ramzan Kadyrov. En makthavare, som Åsne Seierstad beskriver som Putins egen nickedocka, som inte intresserar sig för annat än kvinnor och jakt och som dessutom använder sig av ett både korrupt och diktatoriskt styre. Det var också Kadyrov och hans metoder som den senare mördade ryska journalisten Anna Politkovskaja beskrev i sin sista bok Rysk dagbok.

  Är du inte rädd för att du också ska råka illa ut?

  – Nej, hon var en grävande journalist, som själv kom att bli en måltavla för de ovänner som hennes journalistiska gärning innebar. Jag har inte ovänner på det sättet.

  Men Bokhandlaren i Kabul då, Shah Muhammad Rais, han har valt att processa mot dig?

  – Jag ser honom inte som en personlig fiende. Han får leva med boken och jag får leva med hans reaktioner. Men mer än så är det väl inte, och som jag ser det finns ingen annan lösning.

  Nu ändrar Åsne Seierstad karaktär, blir mer auktoritär och laddar för det väntande bombardemanget. Som den erfarna journalist hon är vet hon att vi nu kommit fram till att tala om den kritik som riktats mot henne. Bokhandlaren i Kabul blev förvisso en försäljningssuccé, men innehöll enligt Rais egen utsago ett antal felaktigheter som orsakade honom och hans familj stora bekymmer. Jan Guillou skrev att han trodde att allt i boken var ljug och nu senast gick regissören Maj Wechselmann hårt åt Åsne Seierstad i en SvD-intervju:

  ”När hon kom hem från Irak sa hon att hon inte tar ställning till kriget för om hon skulle tycka illa om det så skulle alla som gillade det tycka illa om henne. Det sa hon rent ut! Sådant får mig att kräkas”.

  – Det viktigast för mig är trovärdigheten, ingen vill läsa en text som är vacker om den inte är sann. Jag väljer oftast att inte försvara mig offentligt eftersom man aldrig kan rentvå sig i trycksvärta. Man får heller inte glömma att min framgång gör att när jag sticker upp huvudet är det många som vill skära av det, säger Åsne Seierstad.

  Fler intervjuer väntar och hon har just kommit hem från England och Skottland, där hon också fått lysande recensioner för Ängeln i Groznyj. Men det myckna resandet, intervjuandet och all uppståndelse tär. Hon är trött och sliten.

  – Jag har levt med och genom mina intervjuobjekt. Satt mig in i deras liv och vardag. Nu vill jag bara få leva mitt eget liv ett tag, säger hon.

  Annons
  Annons
  X

  Åsne Seierstad turnerar runt världen för att tala om sin senaste bok Ängeln i Groznyj. – Det är klart att jag blir berörd av allt jag ser, men jag sover gott om natten, säger hon.

  Foto: KARL MELANDER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X