Asllani: ”Vi kämpar för er!”

Linköpings FC har vunnit allsvenskan två år i rad. Adelisa och Elia pratade fotbollsglädje och orättvisor med tjejerna i guldlaget.

Fotbollsproffsen Kosovare Asllani, Marija Banusic och Lina Hurtig med juniorreportrarna Adelisa, 11, och Elia, 12.
Fotbollsproffsen Kosovare Asllani, Marija Banusic och Lina Hurtig med juniorreportrarna Adelisa, 11, och Elia, 12. Foto: Peter Holgersson

Sveriges bästa damlag i fotboll heter Linköpings FC. Laget har vunnit allsvenskan de senaste två åren och nu i helgen börjar en ny säsong. Elia och Adelisa älskar fotboll och när de fick frågan om de ville intervjua proffsen Asllani, ­Banusic och Hurtig var svaret enkelt:

– Ja, såklart!

Linköping Arena är lagets hemmaplan och det är också här damlaget tränar. SvD ­Junior träffar tjejerna en timme innan de ska börja dagens träning. Fotbollsfys står på schemat.

– I dag kommer vi ha en riktigt jobbig träning, säger Lina Hurtig.

Intervjun äger rum i spelargången, bara några meter från den välklippta fotbollsplanen. Den senaste tiden har det pratats mycket om de orättvisor som finns inom fotbollsvärlden.

Att intervjua fotbollsstjärnorna var ”nervöst och roligt”. Foto: Peter Holgersson

Inför Fotbollsgalan förra året hotade damlandslaget att inte dyka upp på galan. Anledningen? Orätt­visor inom idrotten och sämre löner än de manliga spelarna. Det här vill juniorreportrarna höra mer om.

Elia: Hur ser ni på orätt­visor­na som finns inom fot­bollen?

Asllani: – De är många! Därför är det viktigt att säga ifrån, att visa att vi kräver mer som ­damfotbollsspelare. Lönerna till exempel, de går inte att jämföra med männens. Det är många här som har andra jobb vid sidan av fotbollen. Är man heltidsproffs och spelar i landslaget kan man försörja sig på fotbollen. Men sam­tidigt, är man herrproffs och spelar i landslaget kan man typ köpa hundra hus. Det är inte vår verklighet i dag.

Banusic: – Herrallsvenskan visas på flera kanaler. Samtidigt sänder SVT bara tolv matcher från dam­allsvenskan. Även om det blivit bättre så finns det fortfarande mycket som skulle kunna för­ändras.

Elia och Adelisa tillsammans med Linköpings FC. Foto: Peter Holgersson

Vad skulle ni säga till de tjejer som vill bli proffs men som blir avskräckta av att lönerna är så mycket sämre?

Asllani: – Att vi jobbar på det. Vi har kommit en bra bit på väg och vi som spelar nu gör allting för att de yngre ska kunna dra nytta av det vi gör. Vi kämpar för er!

Adelisa: Vad är det roligaste med att spela fotboll?

Asllani: – Det är nog att vinna. Sen är det väldigt kul att man jobbar som lag, är tillsammans och har ett gemensamt mål.

Hurtig: – Att jag kan leva på det här. Jag har det bästa jobbet som finns!

Elia: Har ni någon gång känt att ni vill sluta med fot­bollen?

Banusic: – Aldrig!

Asllani: – Jag har det. När inte allt går som planerat händer det att man ­ifrågasätter det här. Jag gjorde det för några år ­sedan när jag hade varit ­skadad. Jag tyckte inte att det var lika kul längre. Men snabbt kommer man ihåg att man ­älskar fotbollen. Sedan dess har jag inte tänkt på att sluta.

Adelisa: Har ni några tips till barn som vill bli proffs?

Asllani: – Se till att ha roligt hela tiden. Jobba hårt och ha tålamod!

Banusic: – Att man ska ha kul får man ofta höra men det är så! Senare blir det kanske mer seriöst men man får inte glömma bort fotbollsglädjen.

Fotbollsproffsen Kosovare Asllani, Marija Banusic och Lina Hurtig med juniorreportrarna Adelisa, 11, och Elia, 12.

Foto: Peter Holgersson Bild 1 av 3

Att intervjua fotbollsstjärnorna var ”nervöst och roligt”.

Foto: Peter Holgersson Bild 2 av 3

Elia och Adelisa tillsammans med Linköpings FC.

Foto: Peter Holgersson Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X