Annons
X
Annons
X

Asllani växer i Paris: ”Mitt bästa år”

Hon är trött på jämförelsen med Zlatan Ibrahimovic, tycker att Pia Sundhage är ett lyft som ny förbundskapten och hoppas på svensk succé i hemma-EM.

– Det är bra att gammeltänket är borta. Pia är avslappnad men ställer höga krav, säger Kosovare Asllani.

[object Object]
Kosovare Asllani kommer inte undan jämförelsen med Zlatan Ibrahimovic i Paris. Tyvärr. ”Det är faktiskt tjatigt”, säger damstjärnan. Foto: LARS PEHRSON

SVD I PARIS

Språket. Det är det svåraste efter flytten i höstas från Kristianstad till Paris Saint-Germain för den 23-åriga landslagsstjärnan i fotboll, Kosovare Asllani.

– Mycket är nytt och det har varit en del kommunikationsproblem. Därför pluggar jag franska så mycket jag kan. Det är bara fem-sex spelare i laget som kan engelska. Fransyskorna är lite speciella, lite arroganta, de vill att man ska prata franska och det kommer med tiden hoppas jag, säger Asllani som gjort succé i sin nya klubb.

Paris Saint-Germain ligger tvåa i ligan, efter suveräna Lyon. Enda förlusten för PSG kom just mot Lotta Schelins Lyon, 0–1.

Annons
X

– Vi håller på att bygga upp något nytt och har precis börjat resan. Lyon har varit ett av världens bästa klubblag i fem år. Målet för oss är att ta en plats till Champions League, fortsätta utvecklas och utmana Lyon om ligatiteln nästa säsong. Spelet är helt annat än hemma i Sverige. Vi håller mycket mer i bollen, det är teknisk, snabb fotboll. Jag tror vi skulle vara etta eller tvåa i allsvenskan om vi spelade där. Den nivån håller vi absolut, säger Asllani.

Hon har gjort åtta mål under hösten och legat bakom ännu fler. Menar själv att hon gjort sitt bästa år i karriären, men att hon verkligen behöver julvilan efter att ha spelat så gott som oavbrutet i två år.

– Mentalt är det skönt att få ladda om batterierna. Jag har, peppar peppar, bara missat några matcher under året. Hade känning i baksidan i somras och haft lite problem med ett knä nyligen, men det är bra nu.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kosovare Asllani har sedan hon slog igenom ofta fått höra att hon är damfotbollens Zlatan. Hon är trött på jämförelsen, förklarar att hon är sig själv och ingen annan, men säger också att hon som spelare i Paris Saint-Germain och klubbkamrat med Ibrahimovic så gott som alltid får frågor om just Zlatan.

  – Här tror de att jämförelsen med honom är ny och de börjar varje intervju med att prata om honom. Men vi har bara setts en gång, på en gemensam laglunch då vi fotograferades tillsammans. Vi tränar inte ens på samma anläggning.

  Kosovare poängterar att hon verkligen beundrar Zlatan, att han på egen hand lyft PSG till en helt ny nivå och syns på bilder runt om i stan, men att hon är trött på stämpeln som (för)följt henne i flera år.

  – Jag är bara mig själv, inte damfotbollens Zlatan. Det är faktiskt tjatigt att man fortfarande får höra det.

  Jag är bara mig själv, inte damfotbollens Zlatan.
  Kosovare Asllani är trött på jämförelsen.

  I landslaget har Asllani haft en brokig karriär. Hon har inte fått det där riktigt stora genombrottet i blågult ännu, men hoppas att det ska komma med Pia Sundhage som förbundskapten. Samtidigt riktar Kosovare kritik till Sundhages företrädare, Thomas Dennerby.

  – För egen del tycker jag att det är jättebra att vi bytte förbundskapten. Det var lite gammeltänkt tidigare. Det känns som om alla spelare behövde något nytt för att höja sig ännu mer. Pia förväntar sig mycket, ställer höga krav, men är också mer avslappnad. Hon är bra på att föra ut sitt budskap.

  Nästa års stora mål är naturligtvis EM på hemmaplan. Kosovare siktar högt, drömmer om att Sverige tar medalj, helst guld. För egen hoppas hon få chansen, helst som anfallare, men hon är också redo att spela på en kant på mittfältet.

  – Jag älskar att spela forward, det är ingen hemlighet, men har lärt mig mer och mer av att spela på kanten också. Jag tycker om alla offensiva positioner, att komma rättvänd mot målet är min styrka.

  Kontraktet med PSG sträcker sig över ytterligare ett och ett halvt år. Kosovare är säker på att flytten till Paris gör henne ännu bättre.

  – Det är bra spelare på alla positioner och träningarna håller hög intensitet. Jag känner att allt rullar på bra. Det har varit mitt bästa år, jag har hållit en hög nivå hela tiden.

  I januari kommer Asllani hem igen till Sverige, då landslaget har läger på Bosön med bland annat fystester och en match mot killar.

  – Det ska bli spännande, men känns ändå både och. Jag har inte spelat mot herrar på väldigt länge. Man är lite rädd att åka på smällar om det blir för tufft, men förhoppningsvis går det bra och gör oss ännu bättre.

  Testa dig själv i senaste veckornas sportquiz

  V 42 | Vem vann första Stockholm Open? quiz.svd.se V 40 | Vilken tung titel tog Steua Bukarest? quiz.svd.se V 39 | Vad heter vår första majorsegrare? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Kosovare Asllani kommer inte undan jämförelsen med Zlatan Ibrahimovic i Paris. Tyvärr. ”Det är faktiskt tjatigt”, säger damstjärnan.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X