Annons
X
Annons
X

Askildsen prisad av Akademien

Den norske författaren Kjell Askildsen beskrivs ibland som en skandinavisk Raymond Carver. Nu tilldelas han Svenska Akademiens nordiska pris.

Kjell Askildsen är känd som en ordknapp författare, som ägnar sig lika mycket åt att stryka som att skriva. Med små medel gestaltar han det mörker som finns under vardagens till synes harmoniska yta.

Han beskriver själv sin litterära produktion som ”något av det mest kortfattade som någon som närmar sig 80 har skrivit”. Han debuterade 1953, och hittills har det blivit tio böcker.

–De är korta allihopa, konstaterar Kjell Askildsen på telefon från hemmet i Oslo.

Annons
X

På svenska finns novellsamlingarna Hundarna i Thessaloniki och Ett stort öde landskap. Kjell Askildsen uppehåller sig i sitt skrivande vid de outtalade hot och konflikter som döljer sig i vardagen.

–Det handlar inte om stora konflikter. Bara de konflikter som alltid kommer att finnas mellan människor, och som skapar en spänning mellan människor.

Är du en vardagens författare?

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Ja, bortsett från att jag inte skriver så mycket om vardagen. Jag är en författare som inte använder så mycket ord för att beskriva hur människor och rum ser ut, för då skulle jag ta ifrån läsaren möjligheten att skapa sina egna bilder.

  Den 1 april kommer Kjell Askildsen till Stockholm för att ta emot priset. Summan är 350000 kronor, och priset är det största som Kjell Askildsen hittills fått.

  –Jag är väldigt, väldigt, väldigt glad, säger Kjell Askildsen som hoppas kunna använda prispengarna till att resa. Bland annat vill han resa till Tyskland, ett land han haft mycket kontakt med i sitt arbete som översättare av bland andra Bertolt Brecht och Hans Magnus Enzensberger.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X