Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Kvinnohistorier Askestad laddar sina noveller med osäkerhet

Kvinnohistorier

Författare
Genre
Prosa
Förlag
MBM Förlag

159 s.

Novellsamlingar kan vara både experimentverkstad och lekstuga för en författare; det som kan passera som infallsrikt och utmanande i den korta formen, kan bli tröttsamt i längden, om man till exempel väljer att skriva en roman.
Einar Askestad har gjort alldeles rätt i att välja novellformen för
Kvinnohistorier . Författaren fullkomligt sprudlar av infall som passar just den korta berättelsen utmärkt.

Det är svårt att hitta en övergripande idé, om man bortser från identitetssökandet, men genomgående kan man säga att det mesta i berättelserna – vilket kanske är kongenialt med novellens karaktär – utspelar sig utanför själva historierna. Man har en känsla av att allting redan har hänt eller att det mesta utspelar sig mellan raderna.

Ändå finner författaren ofta de exakta orden i sina beskrivningar och när han inte bara skildrar vad som har skett är han bra på att skapa närvarokänsla.

Annons
X

Einar Askestad visar oss en komplicerad tillvaro där människor går över ett gungfly av missförstånd, förvecklingar och förväxlingar. Livet är osäkert, vad som helst kan hända. Plötsligt kan någon vända sig till en och kalla en vid ett namn man inte känns vid.

Ett par berättelser utmanar läsarens förmåga till uppmärksamhet och visar vilken skicklig novellist Einar Askestad i goda stunder är. Missar man de inledande meningarna i dessa historier, eller läser dem slarvigt, tvingas man tillbaka till början när man kommit till slutet. I den klassiska novellen knyter författaren ihop sin historia, det är en teknik som Askestad visar att han behärskar.

En och annan av historierna i samlingen kan kännas lite väl konstruerad, men på det stora hela behärskar Askestad novellformen väl. ”Funderingar över Laura” är en historia om en kvinna som är mycket svår att begripa sig på. Det som lyfter historien och gör den omöjlig att värja sig emot är den dova, hotfulla undertonen. Man anar att något fruktansvärt ska hända under den resa som några vänner gör till ett semesterparadis.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X