Annons

Åskan slog ut telefoni

Omkring 4 000 abonnenter i Norrland och på västkusten kan inte ringa från sina telefoner sedan åskan slagit ut telestationer. - Antalet felanmälningar har varit tio gånger så högt som normalt, säger Susanne Sturmhoefel på Telia Soneras presstjänst.

Under strecket
Publicerad

Några av de drabbade abonnenterna har fått vänta i upp till tio dygn innan telefonerna börjat fungera igen. - Har man varit utan telefon i fem dygn har man rätt till ersättning, säger Susanne Sturmhoefel. När det gäller åska har Telia Sonera i avtalet skrivit in ett undantag från ersättningsskyldighet med hänvisning till force majeure. Det innebär att om en yttre omständighet gör det omöjligt för bolaget att fullgöra ett avtal ska inte bolaget lastas för det. Men Telia Sonera gör ett undantag från undantaget. - Drabbade som vänder sig till oss kommer att ersättas med en summa motsvarande abonnemangsavgiften för tre månader, säger Susanne Sturmhoefel.

Även en del basstationer för mobiltelefoni har slagtis ut i Norrland varför täckningen försämrats något. Även i Kalmar och Skaraborgs län har åskan orsakat driftstörningar på telenätet. Under natten till fredagen ledde ett åsknedslag i Skellefteåtrakten till att 47 000 abonnenter under flera timmar inte kunde ringa ut från sina telefoner.

Annons
Annons
Annons