Annons
X
Annons
X

Askan blir gigantiskt miljötest

(uppdaterad)
En passagerare väntar på Krakows stängda flygplats i Polen.
En passagerare väntar på Krakows stängda flygplats i Polen. Foto: AP

PERSPEKTIV ASKMOLNET

Ibland blir vi ruskigt påminda om hur snabbt vår annars så väl fungerande infrastruktur kan braka ihop totalt. Den här gången är det Eyjafjallajökull som med sitt utbrott parkerar merparten av Europas flygplan på marken.

Konsekvenserna är förstås enorma, inte minst för de människor som blivit strandsatta i en främmande stad någonstans i världen, utan någonstans att bo, kanske utan pengar på fickan och utan en aning om när det går att komma hem igen.

Men det finns även andra aspekter. Till exempel skriver Klimatmagasinet Effekt att ”inom loppet av timmar har vulkanen på Island lyckats med det som varken regeringar, klimataktivister eller någon annan förmått hittills – att begränsa människans utsläpp av växthus- gaser”.

Annons
X

En grov uppskattning är att i torsdags och fredags sparades mer än 2,5 miljoner ton kol- dioxidutsläpp i Europa.

Enligt uppgift spyr Eyjafjalla- jökull inte några större mängder koldioxid. Möjligen kommer partiklarna till och med att kyla ner den globala medeltemperaturen som har varit hög under det här årets första månader.

En del andra miljöeffekter är att vänta. Var hamnar svavel, klor och andra otrevliga gifter från röken? Hur stora är skadorna på naturen närmast vulkanen? Har partiklarna påverkat människor med luftrörs- problem?

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men situationen kan också få betydelse för miljön på andra sätt. Bara för att flygen står stilla kan inte annan verksamhet ställas i väntläge. Plötsligt kan en videokonferens bli den mest eftertraktade mötesformen, när det inte går att swischa till ett kontor i Europa över dagen för ett möte.

  Genom åren har många beräkningar visat hur mycket tid, pengar och miljö som sparas om företagen minskar sitt resande. Många har så småningom börjat se över sina reserutiner, men ärligt talat har tekniken för videomöten inte alltid varit så lysande och pionjärerna fick kämpa med dåliga bilder, ljud som inte synkade med bilden och annat som gjorde de virtuella mötena mindre lyckade.

  Numera är tekniken inget problem, så ännu fler resor skulle kunna ersättas med video- möten, kanske även för den lilla klick flygresenärer som står för kanske så mycket som hälften av flygets klimatpåverkande utsläpp.

  Nu ingår väl inte vulkanutbrott i de vardagliga riskbedömningarna. Men Eyjafjallajökull kan inspirera till mindre miljöbelastande mötesrutiner,

  Susanna Baltscheffsky är miljöreporter på SvD.
  susanna.baltscheffsky@svd
  .
  se

  Annons
  Annons
  X

  En passagerare väntar på Krakows stängda flygplats i Polen.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X