Annons
X
Annons
X

Ask vet inte om sexköpen minskat

KOLUMN

På internationella kvinnodagen meddelade justitieminister Beatrice Ask att regeringen vill skärpa sexköpslagen, bland annat genom höjt maxstraff. Om ett sexköp har skett under ”försvårande omständigheter” ska förövaren framöver kunna dömas till ett års fängelse. Som exempel på sådana försvårande omständigheter nämns att det sexuella umgänget haft ”förnedrande inslag”.

”Det är en grundläggande princip att allvarligare brott ska bedömas strängare än mindre allvarliga brott”, förklarar Beatrice Ask, och visst finns det ett sådant signalvärde: Nu ska sexköp med exempelvis förnedrande inslag kunna ge samma straff som grov misshandel och grovt vållande till annans död, två brott som ger minst ett års fängelse. (Som jämförelse kan nämnas en kvinna som dömdes till ett års fängelse för att hon avsiktligen kört över på fel sida av motorvägen och tagit livet av två personer i en mötande bil 2009).

Notera att den svenska sexköpslagen inte är riktad mot Lilja 4-ever-fallen där kvinnor och barn kidnappas, hålls i fångenskap, våldtas, misshandlas och tvingas att sälja sig. Mot sådana brott har vi lagar om människorov, våldtäkt, våldtäkt mot barn, misshandel, koppleri och människohandel. Istället förbjuder lagen sex mellan samtyckande vuxna, och där det ingår ersättning i pengar eller i någonting annat. (I princip kan ersättning även räknas i en middag, några drinkar och en taxiresa.)

Annons
X

Juristerna i lagrådet har invänt att om de lagar som rör sexuellt tvång inte fungerar som det är tänkt, då är det dessa regler som brister och bör åtgärdas. Men lagrådets kritik får inget gehör. Istället har justitieministern tagit fasta på den statliga utredning av sexköpslagens effekter som justitiekansler Anna Skarhed presenterade i somras. JK konstaterar att vi inte säkert kan veta hur förbudet har påverkat prostitutionen, men landar ändå i slutsatsen att sexköpslagen åtminstone har hindrat prostitutionen från att öka.

Under rubriken ”Internet – en ny arena” konstaterar utredningen visserligen storögt att såväl nätsexsajter som mobiltelefoner numera används i sexhandeln, men fokuserar ändå till slut på det faktum att färre sexsäljare syns på Malmskillnadsgatan på kvällarna. De kvinnor och män som stod där 1999 kan ju inte rimligen ha upptäckt Facebook.

Justitiekanslerns utredning har fått hård kritik, bland annat av Laura Augustín, fil doktor, migrationsforskare och författare till boken
Sex at the Margins. Augustín, som själv forskar kring prostitution och trafficking, har visat hur utredningen på punkt efter punkt brister i vetenskaplighet (SvD Brännpunkt 15/7). Det är med forskning kring prostitution som med forskning kring det mesta annat – moralisk indignation gör inte ett metodkapitel.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vi vet alltså inte om sexköpslagen haft avsedd effekt förrän den har blivit föremål för en seriös utredning. Frågan gäller alltså signalvärdet i straffskärpningen: Hör köp av sex från en samtyckande vuxen människa verkligen hemma bland de allvarligare brotten i svensk rätt?

  Paulina Neuding är chefredaktör för Neo.
  paulina@magasinetneo.se

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X