Annons
X
Annons
X

Ask: USA övervakade Sverige

Justitieminister Beatrice Ask uppger på en presskonferens att USA:s ambassad i Sverige har vidtagit liknande övervakningsåtgärder som de som avslöjats i Norge.

Av TT
Justitieminister Beatrice Ask på presskonferensen.
Justitieminister Beatrice Ask på presskonferensen. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

- Vi välkomnar att de länder som har en förhöjd hotbild vidtar sina egna åtgärder för att minska risken för attentat, säger Beatrice Ask.

Hon konstaterat att den här typen av övervakning, exempelvis fotografering, har förekommit i Norge och i Sverige. Hur övervakningen går ihop med svensk lagstiftning vet inte Beatrice Ask - det, säger hon, är något som måste granskas av åklagare.

Beatrice Ask säger att Justitiedepartementet inte har känt till övervakningen sedan tidigare och att hon inte känner till övervakningens omfattning. Ask uppger att hon inte har varit i kontakt med den amerikanska ambassaden och säger att frågan inte ligger på hennes bord.

Annons
X

– Det är en fråga som UD får hantera, säger Beatrice Ask.

USA har de senaste tio åren systematiskt låtit före detta norska säkerhetspoliser övervaka norrmän. Gruppen, Surveillance Detection Unit (SDU), har opererat från hemliga lokaler och flera i gruppen är tidigare norska säkerhetspoliser.

Misstänkta personer har registrerats, fotograferats och uppgifterna har vidarebefordrats till USA:s ambassad, som analyserat och lagt in dem i databasen SIMAS (Security Incident Management Analysis System).

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Uppgifter gör gällande att det finns SDU-enheter med liknande uppgifter vid alla amerikanska beskickningar i utlandet. Enligt norska TV2 ska flera hundra norrmän finnas i databasen.

  Enligt Teo Zetterman på UD:s presstjänst har UD:s kabinettsekreterare i dag haft ett möte med den amerikanske ambassadören.

  – De hade ett samtal om den verksamhet som har bedrivits, säger han till TT.

  Han vill inte kommentera närmare vad som sades under samtalet eller om några krav framfördes från UD.

  – Vi kommer att ha en fortsatt dialog med amerikanerna om det här, säger han.

  TT: Har UD känt till att det här har pågått?

  – Det kan jag inte svara på, säger Zetterman.

  Beatrice Ask fick sent på fredagskvällen bekräftat från Säpo att de i sina kontakter med USA:s ambassad fått veta att liknande saker som hänt i Norge också har pågått i Stockholm.

  – Enligt den beskrivning som vi fått har man vidtagit åtgärder för att öka säkerheten i anslutning till lokaler där amerikanska ambassaden har verksamheter. Den informationen har inte svenska myndigheter haft och inte heller justitiedepartementet, säger hon till TT.

  Ambassaden har använt åtgärderna sedan 2000. Enligt Ask är det nu upp till åklagare och polis att utreda om ambassaden har brutit mot lagen.

  – Det är naturligtvis allvarligt att det finns frågetecken om det har bedrivits verksamhet som inte är förenligt med svensk lag. Jag tycker det är beklagligt att man bedriver verksamhet utan att svenska myndigheter är informerade om saken, säger hon.

  TT: Hur kommer det sig att ni inte känt till det här?

  – Eftersom ingen information har funnits så har vi naturligtvis inte känt till det. Men det är ju svaret på den frågan vi försöker ta fram, säger Ask.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Justitieminister Beatrice Ask på presskonferensen.

  Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X